Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Panouri solare şi pentru casele încă "pe hârtie

22 iunie 2010

Autor: Antoaneta Etves

Şi cei care deţin doar autorizaţii de construire pot obţine, de la 1 iulie, subvenţii prin programul "Casa Verde".

Sursa: SHUTTERSTOCKProprietarii care vor să-şi monteze un sistem de încălzire ce se alimentează cu energie verde vor putea beneficia de ajutor de la stat în cuantum de 6.000 sau 8.000 de lei. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat că se va aplica principiul: "primul venit, primul servit".

"Orice proprietar de casă unifamilială sau care deţine o autorizaţie de construcţie, pe baza căreia ridică sau urmează să construiască un imobil pentru familia sa, poate beneficia de acest program", a explicat ministrul Mediului.


SUMARUL ARTICOLULUI
1.Panouri solare şi pentru casele încă "pe hârtie"
2.Pompele de căldură şi centralele pe peleţi, alternativa "verde" pentru gaze

Potrivit calculelor, aproximativ 18.000 de persoane ar putea beneficia de acest program. Autorităţile susţin că au bani şi că, dacă se va epuiza prima tranşă, vor aloca alte sume.

6.000 de lei pentru centrale pe rumeguş

Pe de altă parte, imobilele care aparţin firmelor nu vor putea fi dotate cu sisteme alternative cu finanţare de la stat. Cei care vor opta să-şi monteze panouri solare şi centrale pe peleţi (rumeguş - n.r.) vor primi din partea statului un ajutor în valoare de 6.000 de lei.

"Iniţial am stabilit să dăm 3.000 pentru o centrală pe rumeguş, dar din calculele făcute un sistem de încălzire care se alimentează cu energie solară costă la fel cât o centrală pe peleţi, deci nu era corect să dăm 3.000 pentru centrală şi 6.000 pentru panouri", a explicat ministrul Mediului modificarea.

Pe de altă parte, cei care vor decide să-şi monteze pompe de căldură care se alimentează cu apă geotermală vor primi de la stat 8.000 de lei. Motivul: specialiştii ministerului Mediului au calculat şi au ajuns la concluzia că un asemenea sistem este mai scump.

"Orice firmă poate face lucrările"

Potrivit Ghidului de Finanţare al Programului "Casa Verde", publicat în Monitorul Oficial, cei care doresc să primească banii de la stat nu vor mai trebui să consulte vreo listă aprobată de Ministerul Mediului cu firmele agreate, pentru a-şi monta sistemul de încălzire.

"Cetăţeanul va putea alege orice societate autorizată. Asta, după ce a depus la Agenţie cererea pentru finanţare, însoţită de mai multe acte. După ce a primit acceptul, va putea să înceapă montarea panourilor sau a centralei. După finalizarea lucrării, va trebui să vină înapoi la Agenţie pentru a anunţa că a terminat", a explicat Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, după ce lucrarea va fi verificată, persoana va primi prima de la stat.

Finalizarea investiţiei, fără termen

Potrivit normelor de aplicare a Programului, se vor primi dosare în limita fondului alocat: 110 milioane de lei. "Când se va ajunge la această sumă, se va anunţa că s-a terminat sesiunea şi probabil se va organiza o nouă sesiune, pentru că bani sunt ca să mai alocăm", a adăugat ministrul.

Mai mult, beneficiarii nu au un termen limită pentru finalizarea lucrărilor. Astfel, cei care s-au înscris pe listă pot termina montarea panourilor şi la anul. Beneficiarii vor putea înlocui tot sistemul clasic de încălzire sau vor putea monta unul alternativ în paralel.

"Bani sunt, iar dacă se va epuiza prima tranşă, se vor aloca alte sume.“,
LASZLO BORBELY, ministrul mediului şi pădurilor

DOCUMENTE

Bani, în baza unui dosar "subţire"

Orice proprietar care vrea să beneficieze de ajutorul acordat de stat prin programul "Casa Verde" trebuie să depună la Agenţia pentru Protecţia Mediului, din Capitală sau din judeţul în care locuieşte, un dosar care să conţină: o copie a cărţii de identitate; un extras de carte funciară a imobilului (care să ateste că solicitantul e proprietarul clădirii) sau o copie a autorizaţiei de construire; două adeverinţe care să ateste că nu are datorii la stat şi un document privind contul bancar pe care-l deţine.

"În acest cont se vor vira banii. Asta, după ce beneficiarul va veni cu factura, cu nota de recepţie şi cu actul de garanţie a sistemului şi vor fi verificate lucrările", au explicat oficialii Ministerului Mediului.


BENEFICII. Preţul unui sistem de încălzire bazat pe panouri solare poate ajunge la cel mult 8.000 de euro
FOTO: ADRIAN SCUTARIU

INVESTIŢIE

Preţul panourilor solare, amortizat în 5-10 ani

Sistemele verzi de încălzire merită "toţi banii", cu atât mai mult cu cât investiţia poate fi a mortizată destul de repede, sus ţin specialiştii contactaţi de EVZ.

Spre exemplu, cei care aleg să-şi monteze panouri solare prin programul "Casa Verde" trebuie să ştie că preţul unui sistem bazat pe acestea variază între 500 şi 8.000 de euro. Asta, în funcţie de performanţa panourilor, de numărul acestora, de dimensiunile rezervorului de stocare a apei şi de calitatea celorlalte componente utilizate.

"Durata de viaţă a unui asemenea sistem e de 20 de ani, dar investiţia se amortizează în 5-10 ani", au explicat reprezentanţi ai unor firme ce comercializează sisteme verzi.

Beneficiarul plăteşte 3.000 de euro

Potrivit acestora, un sistem bun, care să asigure căldură şi apă caldă într-o casă cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, costă aproximativ 4.500 de euro. Prin urmare, dacă se înscrie în programul "Casa Verde", proprietarul unei astfel de locuinţe va trebui să adauge aproximativ 3.000 de euro ajutorului primit de la stat, de 1.400 de euro.

"Însă, cei care aleg să-şi monteze panouri de ultimă generaţie pot reduce costurile alocate energiei cu aproape 100% vara, în timp ce primăvara şi toamna cheltuielile scad cu cel puţin 60%", au explicat specialiştii.

Simularea pe calculator, primul pas

Pentru a verifica cât de repede li se amortizează investiţia şi cât de performante sunt panourile solare pe care le doresc, proprietarii de case pot apela la o simulare pe calculator.

"De asemenea, trebuie stabilit dacă se doreşte ca apa să fie încălzită de la soare tot anul sau doar în perioada caldă (martie-septembrie). Dacă se optează pentru a doua variantă, se pot folosi panouri mai ieftine, dar rezervoarele acestora trebuie golite înainte de primul îngheţ şi reumplute primăvara", adaugă experţii.

Potrivit acestora, cei interesaţi de sistemele respective nu trebuie să ia în calcul doar preţul panourilor, ci şi cheltuielile legate de garanţie şi manoperă - preţul acesteia din urmă putând ajunge la câteva sute de euro.

sursa :http://www.evz.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one