Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Raportul Departamentului de Stat al SUA critica Justitia si mass- media

15-martie-2010

U

n sistem juridic politizat, lipsit de obiectivitate si incet, o coruptie care ridica mari semne de intrebare, in special in ce-i priveste pe inaltii demnitari ai statului, si un CSM incapabil sa-si solutioneze propriile conflicte de interese, sint deficientele semnalate de raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in 2009, in Romania. Mass-media isi continua tendinta de concentrare in miinile citorva persoane bogate, iar stirile si tonul editorial au reflectat in mod frecvent vederile proprietarilor, spune raportul. In plus, abuzuri ale politiei asupra detinutilor si romilor, discriminarea persoanelor cu dizabilitati si bolnave de HIV, conditiile din inchisori si inertia in retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti.

Raportul mai noteaza ca deficiente in respectarea drepturilor omului in 2009, in Romania violenta impotriva femeilor si discriminarea acestora, precum si cazuri de copii abuzati. "Au fost traficate persoane in scopuri de munca fortata, exploatare sexuala si cersetorie fortata. Au existat de asemenea cazuri de neglijare si asistenta inadecvata acordata persoanelor cu dizabilitati. Discriminarea extinsa si actele ocazionale de violenta impotriva romilor au continuat sa constituie o problema. Homosexualii, lesbienele, bisexualii si transsexualii s-au confruntat, in continuare, cu discriminarea societatii. Discriminarea persoanelor bolnave de HIV/SIDA (in special a copiilor) a reprezentat in continuare o problema", se arata in documentul citat.

Justitia, bila neagra

Raportul Departamentului de Stat semnaleaza o serie de racile ale sistemului judiciar, incepind cu lipsa de incredere a publicului ca acesta nu serveste interese politice si finanaciare.

"Constitutia prevede un sistem judiciar independent si, in general, guvernul a respectat independenta sistemului judiciar. Cu toate acestea, sistemul judiciar nu a beneficiat de increderea publicului in ceea ce priveste tragerea la raspundere a judecatorilor si faptul ca acestia nu servesc interese politice sau financiare. In randul opiniei publice, a existat perceptia larg raspandita ca sistemul juridic este corupt, incet si adesea incorect. In decursul anului, ONG-urile si oficialii au criticat frecvent sistemul juridic. Una dintre cauze a fost esecul organismului de supraveghere a sistemului judiciar, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in elaborarea de proceduri pentru solutionarea potentialelor conflicte de interese in randul membrilor sai", spune raportul.

" In unele cazuri, reclamantii au intampinat dificultati privind aplicarea verdictelor civile, deoarece procedura de aplicare a hotararilor judecatoresti a fost nepractica si a produs intarzieri. Observatorii si-au exprimat ingrijorarea privind lipsa impartialitatii juridice, deoarece unii parlamentari au continuat sa profeseze in calitate de avocati ai apararii, atat personal, cat si prin asociatii lor de la firmele de avocatura".

Pe parcursul anului, reactia ineficienta a guvernului la problema coruptiei a fost, in continuare, un punct central al criticilor publice, dezbaterii politice si al analizei jurnalistice. "S-au facut putine progrese in cele 30 cazuri de coruptie in care sunt implicati fosti ministri, ministri secretari de stat si parlamentari, in unele din cauza deciziei Parlamentului anterior de a stopa ancheta, a respingerii cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procesului judiciar complicat", sustine raportul.

Cazul Dinu Patriciu

"Procesul intentat de omul de afaceri Dinu Patriciu Serviciului Roman de Informatii (SRI) pentru interceptarea ilegala a telefoanelor sale a continuat. In 2007, Tribunalul Bucuresti a ordonat SRI sa-i plateasca lui Dinu Patriciu compensatii in valoare de 50.000 lei (aproximativ 17.300 USD), hotarare sustinuta de instanta de apel. SRI a facut apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar la sfarsitul anului se astepta hotararea instantei", precizeaza raportul.

O serie de ONG-uri pe problema drepturilor omului au semnalat faptul ca, in baza legii referitoare la securitatea nationala, un procuror poate autoriza emiterea unui mandat pentru o perioada initiala de sase luni, care poate fi extinsa pe o perioada nelimitata in intervale de cate trei luni, fara aprobare judiciara. Au existat informatii in mass-media privind interceptari electronice folosite in afara acestor parametri legali.

Stirile au reflectat vederile proprietarilor

"Mass-media independenta a fost activa si a exprimat o varietate de opinii fara nicio restrictie. Cu toate acestea, politicieni si persoane apropiate diferitilor politicieni sau grupuri politice au detinut sau au controlat indirect numeroase institutii de presa din provincie, iar stirile si tonul editorial al acestora a reflectat in mod frecvent vederile proprietarilor:, spune raportu, care remarca si faptul ca "tendinta de concentrare a institutiilor nationale de stiri in mainile catorva persoane bogate a continuat".

Retrocedarea, in continuare o problema

Organizatiile fostilor proprietari au afirmat, in continuare, ca inertia a impiedicat retrocedarea proprietatilor la nivel local. "In unele cazuri, autoritatile locale au continuat sa amane sau sa refuze sa furnizeze documentatia necesara fostilor proprietari care depuneau cereri de retrocedare. De asemenea, acestea au refuzat sa restituie proprietati care prezentau interes pentru autoritatile municipale sau judetene"

Raportul mai semnaleaza ca CEDO a decis in favoarea fostilor proprietari in numeroase cazuri de retrocedare, acestea reprezentand majoritatea plangerilor adresate CEDO din Romania.

Ca si in ale rapoarte se face referire la disputele asupra retrocedarilor bisericilor greco-catolice. "Au existat numeroase dispute asupra bisericilor pe care Biserica Ortodoxa Romana nu le-a retrocedat Bisericii Greco-Catolice in ciuda hotararilor judecatoresti in acest sens".

Discriminarea

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului arata ca legea din Romania cere ca persoanele cu dizabilitati sa aiba conditii speciale de acces in institutii si transportul in comun, dar tara are foarte putine facilitati. Raportul precizeaza, insa, ca numarul acestora este in crestere.

"ONG-urile au semnalat faptul ca abuzurile politiei si discriminarea societatii impotriva lesbienelor, a homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) au fost un lucru obisnuit si ca ostilitatea manifestata deschis a impiedicat semnalarea unor cazuri de hartuire si discriminare. Membrii comunitatii homosexualilor si lesbienelor si-au exprimat, in continuare, ingrijorarea privind discriminarea in sistemele de invatamant si de sanatate", afirma raportul.

De asemenea, raportul vorbeste si despre discriminarea persoanelor bolnave de HIV/SIDA.Este vorba despre accesul la servicii de ingrijire medicala si dentara de rutina, situatii in care autoritatile au aplicat rareori legile care interzic aceasta forma de discriminare. Incalcarea confidentialitatii privind statutul HIV al unei persoane a fost des intalnita si rareori pedepsita.

Spitalele psihiatrice

De asemenea, organizatiile neguvernamentale au observat ca plasarea, conditiile de viata si tratamentul pacientilor in multe spitale psihiatrice nu respecta standardele internationale cu privire la drepturile omului.

Autoritatile americane spun ca Centrul pentru Resurse Juridice a vizitat, de doua ori, 16 institutii de stat pentru persoane cu dizabilizati mintale, pentru a evalua situatia acestora. In raport se precizeaza ca unele vizite au fost aprobate cu greu de conducerea institutiilor. Raportul arata ca aceste institutii erau supraaglomerate, aveau personal insuficient calificat, care nu cunostea legea pentru aceste persoane, iar medicatia era insuficienta. Mai mult, pacientii erau neglijati, aveau conditii de igiena precare si lipseau activitatile recreationale.

Unul dintre cazurile prezentate de raportul Departamentului de Stat este cel al unui pacient de la Spitalul din Poiana Mare care a murit dupa ce a inghitit dezinfectant. Desi spitalul este cunoscut pentru conditiile precare care au dus la decesul a 150 de pacienti intre 2002 si 2004, situatia in aceasta institutie a ramas aproape neschimbata.

sursa http://www.revista22.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one