Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Cine si cum tine microfonul?

11 aprilie 2010


Okazii.ro
Atunci cand vine vorba despre autovictimizare, nimeni si nimic nu intrece presa din Romania, iar cand vine vorba despre prostii, actualul guvern, cu premierul in frunte, este greu de batut.

Dar nu acestea sunt concluziile cu adevarat ingrijoratoare ale ultimului episod tensionat dintre cele doua parti, episod inceput cu grava incalcare deontologica comisa de Realitatea TV, continuat cu luarea microfonului RTV de catre Emil Boc si incheiat cu boicotul la care PD-L supune televiziunile de stiri. Acest episod denota ca in Romania nu exista o cultura a comunicarii publice si institutionale.

Emil Boc a gresit luand microfonul din mana reporterului RTV. Nu a fost un gest agresiv, in pofida exagerarilor ulterioare, ci o incercare ca, printr-un joc de scena cam ieftin, probabil pregatit dinainte, sa sublinieze efectul acuzatiilor aduse acestui post de televiziune. Emil Boc a luat microfonul doar pentru a arata, aproape didactic, in permanenta, sigla de pe acesta.

Chiar daca nu a fost un gest agresiv, chiar daca, nici macar in cea mai rauvoitoare interpretare, el nu poate fi asimilat unui furt, a fost o eroare. Asa cum nu ii iei stomatologului freza din mana, asa cum nu ii iei chirurgului bisturiul sau profesorului catalogul, asa nu te atingi de microfonul jurnalistului, indiferent ce efect de scena urmaresti.

Microfonul este un simbol al profesiei si atingerea lui, in orice fel, poate fi interpretata ca o atingere adusa independentei presei. Este dreptul jurnalistului sa tina microfonul cat timp doreste, cui doreste si sa puna intrebarea pe care o doreste. Presa este o institutie cu un statut bine definit intr-o democratie si careia nu trebuie sa-i fie adusa nici cea mai mica atingere.

La fel de condamnabil este insa si incidentul care a dus la gest. Indiferent ce explicatii a incercat sa gaseasca Realitatea, indiferent cat tambalau a facut si cat de mult a ingrosat, pana la ridicol, tusele gestului lui Emil Boc, reprezentantii institutiei de presa nu au reusit sa raspunda la o intrebare: de ce i-a fost refuzat purtatorului de cuvant al guvernului dreptul de a interveni cu precizari in privinta subiectului dezbatut in acel moment intr-o emisiune de televiziune?

Era o interventie la obiect, din cea mai autorizata sursa cu putinta si pe care orice producator/realizator onest ar fi fost fericit sa o poata difuza. Ba chiar, a doua zi, RTV a anuntat ca nu va mai permite niciodata purtatorului de cuvant al guvernului sa intre in direct in emisiuni, decat daca interventia este programata anterior. Imensa eroare!

Purtatorul de cuvant al guvernului este un functionar platit din bani publici tocmai pentru a oferi clarificari despre activitatea guvernului. Guvernul este o institutie publica, cea mai importanta autoritate executiva din Romania, platit si el din bani publici, iar cei care il platesc trebuie sa stie ce face si sa primeasca toate explicatiile necesare, nu numai pe cele pe care doresc si le permit cativa jurnalisti.

A interzice purtatorului de cuvant al guvernului sa intervina punctual intr-o discutie cu precizari la tema data, referitoare la exact activitatea guvernului este, culmea, o forma de cenzura, o grava incalcare a deontologiei profesionale si a principiilor comunicarii publice si institutionale.

Realitatea TV invoca, intr-o aparare ofensiva, zecile de invitatii trimise ministrilor cabinetului Boc, chiar prim-ministrului, invitatii neonorate fara vreo explicatie si, in final, decizia PD-L de a nu-si mai trimite reprezentantii la televiunile de stiri. Treaba ministrului e la minister si la Palatul Victoria asa ca nimeni si nimic nu-l poate obliga pe un demnitar sa participe la o emisiune, mai ales daca are convingerea, bine intemeiata de altfel, ca va fi tratat incorect si suspus unei incercari de executie publica, ca moderatorul nu este un jurnalist onest in cautarea adevarului, ci un procuror stalinist plin de ura.

Va amintiti, probabil, cat de mizerabil s-a comportat un astfel de moderator atunci cand, in campania electorala, avandu-l pe Traian Basescu in studio l-a pus, in direct, in fata filmului trucat. Cat timp un jurnalist se comporta asa, nu cred ca exista vreun motiv pentru care un demnitar sa sa accepte atragerea intr-o astfel de capacana. Pe de alta parte insa, absentii nu au niciodata dreptate. Cat timp acesti ministri nu-si exprima punctele de vedere si nu lupta pentru versiunile lor, nu au de ce sa se mire ca acestea nu sunt auzite. Este un adevar incomod asupra caruia a atras atentia Cristian Preda, cel care a si incalcat boicotul de presa. Si apoi, sa nu uitam ca exista in acest cabinet cel putin un ministru care a pompat multi bani publici in televiziunile de stiri pentru a beneficia de mediatizare pozitiva. Atunci cand faci pact cu diavolul, nu te poti da luptator pentru exorcizare.

Un astfel de episod nu intalnesti in tarile cu o reala cultura a comunicarii publice si intitutionale. Si acolo trusturile de presa au interese, si acolo demnitarii sunt avizi de imagine buna, dar regulile sunt respectate de ambele parti, care nu numai ca se respecta reciproc. Atat institutiile de presa cat si institutiile publice ar trebui sa-si respecte, in primul rand, propriul statut si blazon.
sursa http://www.ziare.com/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one