Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Coplata in sistemul de sanatate ar putea intra in vigoare la 1 iulie 2010, daca Parlamentul adopta proiectul

e R.P. HotNews.ro
Joi, 25 martie 2010, 9:18 DoctorH - DoctorH Actualitate

documente
Proiectul de introducere a mecanismului de coplata
(25 Mar 2010) PDF, 145KB
Ministerul Sanatatii a definitivat legislaţia privind introducerea mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate. Miercuri, proiectul a fost trimis comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si Senat, iar daca Parlamentul va aproba proiectul, noile prevederi ar putea intra in vigoare pe 1 iulie 2010, anunta Ministerul Sanatatii. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 RON/an.

Vezi atasat proiectul introducerii mecanismului de coplata

Introducerea mecanismului de coplată prin tichetul moderator pentru sănătate reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului finaciar pe care Guvernul Romaniei l-a incheiat cu FMI şi Banca Mondială, se arata in comunicatul de presa. Coplata va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizării efective a acestora.

Tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată, va conţine CNP-ul pacientului şi va fi semnat de acesta. Ministerul Sănătăţii propune Ministerului de Finanţe Publice deducerea fiscală a tichetelor, in cuantum de 600 RON/anual (cat este plafonul contribuţiei anuale prin tichete), altfel, efortul financiar va fi preluat de angajator şi dedus fiscal. Suma coplăţii poate fi asigurată la asigurări voluntare.

Aceasta masura introduce in sistem peste 700 de milioane de lei anual, precizeaza Ministerul.

Pe scurt, prevederile proiectului:
tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată
tichetul va conţine CNP-ul pacientului şi va fi semnat de acesta
Ministerul Sănătăţii propune Ministerului de Finanţe Publice deducerea fiscală a tichetelor, in cuantum de 600 RON/anual (cat este plafonul contribuţiei anuale prin tichete)
altfel, efortul financiar va fi preluat de angajator şi dedus fiscal
există posibilitatea ca sumele aferente tichetului pentru sănătate să poată fi acoperite de asigurările private
serviciile care nu vor fi acoperite de CNAS vor putea fi preluate şi suportate de sistemul privat de asigurări
sistemul de coplată se va aplica in medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă
pentru contribuţia personală a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.
tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor, se arata in comunicatul de presa. Pentru aceste categorii cuantumul contribuţiilor urmează să fie acoperite din fonduri publice

Cat platim?
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 RON/an
Coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitaţie sau care sunt platite separat (imunizari etc) va fi 5 lei , iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 lei
Consultaţia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu – 20 lei
Serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cura, maxim 100 lei pe an (luandu-se in calcul in medie 10 zile per cura, 2 cure/an)
Coplata pentru spitalizarea va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei
Analize de laborator – 1 leu/test
radiologie si explorari functionale – 5 lei
CT fara substanta de contrast – 25 lei, iar CT cu substanta de contrast – 50 lei
RMN fara substanta de contrast – 100 lei, iar RMN cu substanta de contrast – 200 lei
angiografie – 150 lei
scintigrafie – 100 lei.
La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate in considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar Romaniei şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia. De asemenea, in definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistenta in gestionarea contribuţiilor suplimentare, informeaza Ministerul.

Serviciile care NU se vor plati:
Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: sedintele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc. In continuare, bolnavii cronici inscrişi in programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite
Categorii de servicii acordate in situatiile de urgenţa medico-chirurgicală, pană la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale - accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, impuscare, inţepare, apendicite acute, pancreatita acuta, colecistita acuta, fracturi, etc si urgenţe medicale - infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colica biliara, renala, etc.
Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infectioase acute (meningite, encefalite) pana la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, pana la negativare.
Pentru naştere nu se incasează coplata.

Cine va fi scutit de la plata:
Persoane fără venituri si persoanele care fac parte dintr-o familie care au dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001
Pensionari sub 700 lei/luna
Copiii pană la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pană la varsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pană la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă
Someri
Alte categorii de persoane care acum beneficiaza de gratuitati invirtutea unor legi specifice (revolutionari, persecutati politic, veterani de razboi, persoane cu handicap etc.), daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi precum si cele provenite din pensii
Gravide, doar pentru serviciile aferente graviditatii
Se estimează că peste 9 400 000 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate.
sursa http://www.hotnews.ro
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one