Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Alimentele organice, un lux sau o necesitate?

14 iulie 2010


Autor: Ramona Dragomir
Produsele bio, considerate un lux din cauza preţurilor mari, sunt recomandate de nutriţionişti pentru că nu conţin substanţe chimice care atacă organismul.

Chiar dacă au un preţ ce îndepărtează mulţi clienţi din faţa rafturilor, produsele bio sunt mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod curent. În România lipseşte însă o cultură a consumului sănătos, ceea ce face ca nici cei cu bani suficienţi să nu fie atraşi de alimente bio.

Alimentele bio sau organice sunt produse de origine animală sau vegetală care au fost obţinute fără utilizarea substanţelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii, iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu a avut de suferit.

"Este adevărat că alimentele organice sunt benefice pentru organism şi sunt recomandate, însă sunt mai scumpe cu o pătrime faţă de celelalte, iar uneori depăşesc preţul de bază al celorlalte alimente chiar şi cu 40%", spune Cristina Alexandrescu, medic primar endocrinolog la Târgu-Mureş.

Soia în locul cărnii

"Noi, românii, suntem o populaţie de carnivori şi adoptăm cu greu alimentele biologice. Ar fi bine să reuşim ca măcar o jumătate din cantitatea de produse din carne să fie înlocuită cu soia", recomandă medicul.

Specialiştii susţin că nici măcar românii care îşi permit nu apelează la alimentele bio în defavoarea celor tradiţionale sau de tip fast-food. Acest lucru se regăseşte şi în statistici. "Avem probleme de exces ponderal sever. Astfel, 35% dintre copii suferă de obezitate, 30% dintre adulţi sunt obezi şi 40% sunt pacienţi diabetici", adaugă dr. Alexandrescu.

Preţ mai mare şi valabilitate mai mică

În magazinele specializate puteţi găsi de la fructe, legume, cereale, până la carne albă. Aceste alimente sunt proaspete, nu au aditivi de conservare sau alte chimicale şi nici nu se găsesc sub formă de semipreparate. Deteriorarea lor rapidă face ca preţul lor să fie mare.

"E normal ca aceste alimente să fie mai scumpe pentru că nu pot fi păstrate mult timp, având o durată de valabilitate mai mică. Producătorii nu folosesc nici îngrăşăminte, iar producţia scade, justificând astfel preţul", spune Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul Nicolae Paulescu din Bucureşti.

ATUURI

Calităţile alimentelor ecologice

Pentru a se considera organică, producţia agricolă sau zootehnică trebuie să se desfăşoare conform principiilor ecologice timp de minimum trei ani. Produsele rezultate astfel sunt de calitate superioară celor tradiţionale.

1 Produsele organice conţin cu cel puţin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime şi fitoelemente, comparativ cu cele convenţionale.

Cromul este un micronutrient deficitar în dieta modernă, iar în alimentele ecologice are o concentraţie cu 78% mai mare decât în celelalte. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejează de radicalii liberi şi are un nivel de concentrare în alimentele organice mai mare cu 400% faţă de cele convenţionale. În produsele bio există calciu cu 70% mai mult decât în celelalte.

Litiul, folosit în tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat, iar magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%.

2 În producţia de legume, fructe şi carne organice nu se folosesc substanţe chimice (pesticide, hormoni). "Mărul cultivat în mod convenţional conţine în jur de 30 de substanţe artificiale, concentrate în coajă, chiar şi după spălare", explică Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

3 Lactatele trebuie consumate cât mai naturale, iar cele industralizate provin din ferme în care animalele sunt tratate şi hrănite cu amestecuri de antibiotice, hormoni şi alte medicamente care stimulează creşterea producţiei. În plus, există şi pericolul hrănirii animalelor cu soia modificată genetic.

4 Gustul şi aroma fructelor şi legumelor ecologice sunt diferite de ale celor crescute convenţional.

NORME

Eticheta eco, valabilă de la 1 iulie

Noile norme ale Uniunii Europene (UE) privind etichetarea produselor alimentare ecologice au intrat în vigoare încă de la 1 iulie. Aceste norme conţin inclusiv obligaţia de a afişa noua siglă ecologică a UE.

"Euro-frunza" va apărea de acum în mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse în orice stat membru al UE şi care îndeplinesc standardele necesare.

Sigla rămâne opţională pentru produsele ecologice neambalate şi de import. "Normele europene vor favoriza o producţie sănătoasă şi ecologică", afirmă Maria Damanaki, comisarul pentru afaceri maritime şi pescuit.
sursa http://www.evz.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one