Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Afacerea „Pijamaua” la Spitalul de Copii din Iaşi

21 mai 2010

Autor: Maria Craus
Directorul a avizat cumpărarea a 10.000 de pijamale de unică folosinţă la un preţ foarte piperat. EVZ a găsit pe piaţă o ofertă de trei ori mai mică.

O achiziţie controversată realizată de Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi face vâlvă în lumea medicală. În luna martie, managerul Valentin Munteanu a aprobat cumpărarea a 10.000 de pijamale de unică folosinţă. Stocul ajunge pentru circa un an, estimează managerul spitalului, iar cheltuiala s-a ridicat la 236.810 lei (cu TVA). Practic, o pajama din polipropilenă, cu mâneci scurte, a costat 23,6 lei.

Două întrebări a iscat această achiziţie: oportunitatea creării unui stoc atât de mare în condiţiile în care spitalul se chinuieşte să facă faţă necesarului de medicamente şi, în al doilea rând, dacă preţul plătit nu este cam piperat.

Stoc uriaş de pijamale

Valentin Munteanu susţine că, din cei 36.000 de copii internaţi anual la „Sf. Maria”, circa 10.000 nu au pijamale cu care să vină de-acasă.

„De doi ani cumpărăm pijamale de unică folosinţă, aceasta a fost şi recomandarea medicului epidemiolog pentru prevenirea infecţiilor nozocomiale”, motivează managerul Spitalului de Copii din Iaşi.

Achiziţia a fost făcută prin cerere de ofertă, câştigătorii fiind Coramed Medizinische Produkte din Târgu-Mureş. Preţul de 23,6 lei a fost comparat cu cel al pijamalelor obişuite vândute chiar în magazinele plasate strategic în jurul spitalului. Cea mai ieftină costă 18 lei, iar la magazinele cu preţ unic găseşti pijamale cu preţuri între 12 şi 16 lei. Managerul Munteanu spune însă că s-au respectat procedurile legale de achiziţie şi că pijamelele de unică folosinţă sunt sterile.

EVZ a făcut o verificare succintă a ofertelor de pijamale de unică folosinţă pe internet şi a găsit o ofertă imbatabilă: 6,5 lei o pijama din acelaşi material ca al celor cumpărate de spitalul ieşean, adică un preţ de aproape patru ori mai mic.

„Preţul de 23,6 lei mi se pare, sincer, exagerat. N-am participat la această selecţie de oferte pentru că n-am aflat de ea”, ne-a precizat Florentina Popa, şefa departamentului de vânzări al firmei Viroti, un depozit de consumabile medicale cu sediul în Bucureşti. „Am văzut şi eu la câţiva care au primit, nu par foarte scumpe”, spune o mămică internată lângă băieţelul ei de 6 ani.

Spălatul ar fi mai scump

Directorul mai spune că spitalul bine decât dacă ar spăla pijamalele refolosibile: „Nu avem spălătorie proprie, iar tarifele Expert Clean sunt destul de mari”. Afacerea cu această spălătorie privată este altă poveste tulbure din mediul sanitar ieşean. Din peste 24 de firme de profil din oraş, Expert Clean este singura autorizată de Sanepid să spele lenjeria din spitale. Practic, deţine monopolul de ani întregi şi nimeni nu o poate concura, astfel că toate spitalele care şi-au închis spălătoriile proprii sunt dependente de serviciile acestei firme.

Dacă pijamalele sunt gratis pentru pacienţi, schimbatul cearşafului se face tot contracost, spun mamele copiilor internaţi: „Dacă îi dai câţiva lei asistentei, îţi aduce cearşaf curat, dar dacă n-ai ce-i da, te aşază în patul din care tocmai a plecat altcineva fără să-ţi schimbe lenjeria. Aşa a păţit o femeie din Vaslui chiar în salonul meu”.

„Am cu ce”, se apără managerul

Totuşi, managerul Valentin Munteanu se laudă cu situaţia financiară bună a spitalului şi că, astfel, nu se poate pune problema oportunităţii achiziţiei: „Nu avem datorii, avem materiale sanitare pentru o lună de acum înainte, operaţiile se fac în acelaşi ritm şi nu trimitem oamenii se cumpere spirt sau feşe de tifon din oraş”.

Parţial, îl aprobă prof. dr. Stela Goţia, unul dintre cei mai experimentaţi medici din spital: „Până acum n-au fost probleme majore, însă a început să se simtă o criză de consumabile, de seringi, de perfuzoare, de dezinfectanţi. Ni s-a atras atenţia să economisim la maximum. În rest, nu comentez politica de achiziţii”.

Valentin Munteanu mai este autorul unei achiziţii controversate în vremuri de criză. A cumpărat peste 300 de vestiare pentru asistentele medicale. Nu a vrut să divulge preţul unui dulap, spunând că nu are documentaţia în faţă, dar a promis că va oferi informaţiile în zilele următoare.

50.000 de euro
au costat cele 10.000 de pijamale cumpărate de spitalul de pediatrie din Iaşi

ÎN TOP

Edilii Capitalei, campioni la achiziţii „trăsnite”

Într-un top naţional al achiziţiilor mai puţin justificate în plină criză economică un loc fruntaş ar putea fi ocupat atât de primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, cât şi unii dintre edilii de sector. Aceştia au intrat deja în analele istoriei recente datorită unor achiziţii exorbitante care nu-şi prea justifică urgenţa în această perioadă.

Astfel:

Sorin Oprescu cheltuieşte peste trei milioane de lei de la buget pentru a achiziţiona un sistem de „protecţie anticutremur” a documentelor şi informaţiilor stocate pe computerele primăriei;
Anul trecut, acelaşi Oprescu anunţa că intenţionează să aloce aproape 500.000 de lei pentru achiziţionarea de păuni, lebede, raţe mandarine şi gâşte de Nil, care „să populeze” lacurile Capitalei;
Nu mai puţin de 350.000 de lei au fost plătiţi, de curând, de municipalitate pentru mai multe ceasuri aurite, amplasate în centrul urbei:
La finele anului trecut, şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone anunţa că va investi 46 de milioane lei în arteziene.
sursa http://www.evz.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one