Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Roşca şi Chirieac - exemplificaţi negativ după publicarea Strategiei Naţionale de Apărare

24 iunie 2010


Scris de Nicolae Bucur, Mihaela Dobrescu
Nici bine nu s-a uscat cerneala pe forma incipientă a Strategiei Naţionale de Apărare înaintată de şeful statului, Traian Băsescu, către Parlament, că vuvuzelele media ale lui Vîntu şi Voiculescu s-au simţit lezate în orgoliile jurnaliştilor deontologi care îşi fac veacul în magherniţele celor doi manipulatori-şefi. Toată ziua de ieri, Realitatea lui Vîntu şi Antenele lui Voiculescu au prezentat trunchiat în stilul caracteristic această ştire, cum că noile constatări legate de campaniile de presă la comandă ar afecta libertatea presei, încercånd din nou să sugereze că Romånia se va transforma în noul mandat al actualului preşedinte într-un stat dictatorial în care cenzura presei va funcţiona din plin. Conform Strategiei Naţionale de Apărare, „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspåndirea de informaţii false despre activitatea acestora“, este considerat una dintre vulnerabilităţile Romåniei. Constatare extrem de corectă pentru oricine citeşte echilibrat documentul CSAT, în care sunt trecute la vulnerabilităţi şi politizarea administraţiei şi starea precară a sistemului de învăţămånt din Romånia. Nimeni nu contestă aceste lucruri, aşa cum toată lumea continuă să se plångă în ultima vreme de calitatea din ce în ce mai proastă a presei romåneşti. Şi-atunci, dacă lucrurile merg prost şi acest fapt este constatat la nivelul CSAT, unde este problema? CSAT nu ia măsuri, aşa că tonomatele pot sta liniştite şi pot continua campaniile de dezinformare cu care ne-au obişnuit în ultima vreme.
Interesant e faptul că printre cei mai vocali critici ai documentului CSAT a fost şantajistul Bogdan Chirieac, care, conform unor înregistrări publicate anul trecut de ziarul „Curentul“, l-a şantajat pe şeful ANI Cătălin Macovei, împreună cu bunul său prieten Roşca Stănescu.
De altfel, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan, pus să dea un exemplu concret care a motivat includerea presei printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei statului, a vorbit chiar despre şantajul tandemului Roşca-Chirieac la adresa şefului ANI, şantaj demascat în paginile ziarului „Curentul“.

O constatare, nu un pumn în gura presei

Motivul conceperii acestei strategii este bine definit şi nu este decât o constatare a gravelor probleme cu care se confruntă presa din România. Strategia nu pune pumnul în gură jurnalistului care respectă codul deontologic al acestei meserii, ci trage un semnal de alarmă asupra pericolelor care pot uzurpa buna funcţionare a instituţiilor de presă. Până şi semnalizarea unor astfel de probleme pare să deranjeze vuvuzelele păgubitorului FNI şi ale varanului care a furat banii din conturile Securităţii. Ei ştiu cel mai bine cum este să ai puterea de a distrage atenţia populaţiei de la astfel de fapte prin puterea imaginilor. „Scopul Strategiei naţionale de apărare este de a asigura un management modern şi eficient al riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţiilor, urmărind, într-o primă fază, inventarierea, prevenirea sau reducerea lor şi, ulterior, combaterea acestora“, se arată în textul Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, discutată marţi în CSAT şi înaintată Legislativului. CSAT mai identifică, în document, principalele vulnerabilităţi ale României, printre acestea regăsindu-se şi „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora“, dar şi „presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului“.

Şantaje demascate

Din această categorie, ziarul „Curentul“ a prezentat succesiv şantajele făcute la adresa ministrului Economiei, Adriean Videanu. Astfel, în urmă cu o lună de zile, „Curentul“ a scris pe larg despre şantajul practicat de Sorin Oancea, director al trustului Intact, la adresa lui Videanu, căruia i-a cerut să intervină în cadrul licitaţiei de la realizarea instalaţiei de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul energetic 4 al Termocentralei Paroşeni, o afacere de circa 60 milioane de euro, care trebuia câştigată de firma GRIVCO patronată de Dan Voiculescu, şeful Antenelor. Nu trebuie să mai amintim că ziarul „Curentul“ a demascat, în premieră, şantajul de presă la care a fost supus şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, de către jurnaliştii-afacerişti Bogdan Chirieac, cu afaceri de zeci de milioane de euro cu STS, şi cu Sorin Roşca Stănescu, cunoscut pentru faptul că a „năşit“ de multe milioane de euro persoane publice.

Exemple concludente

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a considerat ieri justificată introducerea campaniilor de presă drept factor care vulnerabilizează siguranţa naţională şi dă două exemple ipotetice: un jurnalist care are o afacere cu echipamente de telecomunicaţii speciale şi un patron care vrea să-şi pună oameni la Resurse Minerale. „Să zicem că un jurnalist, nu contează de la ce ziar, are o afacere cu echipamente de telecomunicaţii speciale şi scrie articole sau editoriale în avantajul afacerii sale. Aici nu e doar un conflict de interese, pentru că, dacă influenţează prin campania pe care o duce o decizie de achiziţionare care ţine de siguranţa naţională, şi decizia va fi proastă. Atunci avem un risc. Sunt cazuri de campanii de presă care pot fi un risc pentru siguranţa naţională, nu e vorba despre toate campaniile de presă în general“, a declarat Lăzăroiu cu referire la jurnalistul-STS, Bogdan Chirieac. Al doilea exemplu dat de consilierul prezidenţial se referă la „un patron de presă care critică Guvernul sau unii miniştri pentru că vrea să îi intimideze ca să-şi plaseze oamenii lui la conducerea unor agenţii care se ocupă de resurse minerale sau alte resurse strategice pentru că vrea să aibă monopol economic asupra lor“. Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local, cât şi naţional, scrie Mediafax. Acest capitol mai indică drept puncte slabe corupţia, cu implicaţii asupra funcţionării instituţiilor statului şi cu efecte negative asupra vieţii cetăţeanului, evaziunea fiscală, contrabanda şi practicile specifice economiei subterane. Strategia de Apărare Naţională denunţă şi lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuţie şi control pe care să susţină conducerea bugetară în sistem multianual şi pe bază de rezultate şi dezechilibre bugetare generate de decizii politice greşite.

Şantajişti în blană de deontologi

Potrivit dezvăluirilor făcute de ziarul „Curentul“ în noiembrie 2009, Roşca şi Chirieac ar fi încercat să-l şantajeze pe Cătălin Macovei în legătură cu un presupus împrumut de 100.000 de euro, de la un cămătar, susţinând că deţin documente în acest sens. În schimb, ce doi ar fi încercat să obţină informaţii despre anchetele ANI în legătură cu miniştrii PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu. De asemenea, Stănescu i-a spus, conform stenogramei, şefului ANI că informaţiile referitoare la conturile celor trei lideri PDL sunt utile înainte de alegeri.
În urma publicării discuţiilor dintre cei trei, Clubul Român de Presă a luat poziţie şi a anunţat că intervenţiile de felul celor făcute de cei doi oameni de presă „sunt un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent“.
Convenţia Organizaţiilor de Media a condamnat public comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, în discuţia avută de aceştia cu directorul ANI, Cătălin Macovei. Potrivit COM, organism ce reuneşte mai multe organizaţii de media din România, „SRS şi BC pot fi consideraţi autorii unei tentative de şantaj asupra unui demnitar public“.

Chirieac, artizanul pre-şantajului

„Cătălin Macovei: Cum eşti, Bogdane?
Bogdan Chirieac: Am avut şi perioade mai bune...
CM: Aşa e, na... Cu balamucul de rigoare... Tu ce faci?
BC: Bani.
CM: E bine dacă faci şi nişte bani. Înseamnă că faci şi lucruri bune...
BC: Ai văzut tu vreodată presa să facă lucruri bune în ţara asta?
CM: Dac-o spui tu, înseamnă că e chiar nasol.
BC: Am vorbit aseară cu el (Sorin Roşca Stănescu - n. r.) despre ce ar fi vorba şi a zis că sunt două înscrisuri.
CM: Aşa.
BC: Că pizda aceea s-a dus la el, da (e vorba de o dră secretară de la ANI - n.r.), deci două chestii olografe în pula mea.
CM: Da...
Dovada şantajului de presă
BC: Şi că de data asta nu le-ar da, dar vrea şi el ceva la schimb, şi anume să avansezi cu dosarele lui Berceanu şi Videanu.
CM: Aha. Dar despre ce înscrisuri e vorba?
BC: Acum o să aflăm că dac-aş şti... Că el aseară...
CM: Înţeleg că-s chestii oficiale, nu-s amoroase.
BC: Habar nu am!
CM: Dacă-s amoroase, n-are decât să le dea.
BC: Nici n-am vrut să insist, că era Ciuvică cu ochii pe noi.
CM: Aa, v-aţi văzut «face to face».
BC: Face to face, de ce? C-am fost aseară la emisiune cu el.
CM: De, frate, eu vreau să spună că nu mă mai uit la emisiuni, nu mai...
BC: Foarte bine faci.
CM: Îmi bag pula, m-am săturat.
BC: Foarte bine faci.
CM: Videanu şi Berceanu... Are lumea boală pe Videanu şi pe Berceanu.
BC: Aşa e...
BC: Dar ştii de ce are boală: că nu-mpart!
CM: Mănâncă singuri?
BC: Da.
CM: Nici asta nu e corect.
BC: Deci nu că fură, că de furat fură de rup.
CM: Băi, dar nu e corect.
BC: Dar nu-mpart nimic! Videanu i-a mai dat, Berceanu chiar mai puţin. I-au mai dat la campanie lui Băsescu, dar în rest nimic. Numai ei. Şi au perfectă dreptate ăştia: «Băi, du-te în pula mea». Povestea ăsta, Victoraş Ponta, în guvern, nici la DIP-ul nu era aşa (Dan Ioan Popescu - n. r.), câte chestii din alea nediscutate bagă Videanu. Ştii că e şedinţă de guvern marţea asta...“.
sursa :http://www.curentul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one