Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

VICTOR PONTA: „Aş fi fericit dacă Antonescu ar trece la PSD”

VICTOR PONTA: „Aş fi fericit dacă Antonescu ar trece la PSD”


Mircea Marian
Ioana Lupea
Luni, 25 Ianuarie 2010
CONGRES. Victor Ponta afirmă că nu va candida la preşedinţia PSD şi că ar susţine o formulă de conducere Cristian Diaconescu - Adrian Năstase.

Ioana Lupea: Veţi candida la o funcţie de conducere?
Victor Ponta: Probabil că da, cu condiţia să existe un proiect în care să cred. Dacă nu, nu mă bag. Nu sunt presat, nici de timp, nici de dorinţa de funcţie, am avut destule funcţii până acum.

Mircea Marian: Îl susţineţi pe Adrian Năstase?
Nu cred în proiectul Mircea Geoană, nu cred nici în proiectul Miron Mitrea. Eu nu pot să votez împotriva lui Adrian Năstase, nu am votat niciodată. Dacă există o formulă Diaconescu - Năstase, aş crede într-o astfel de formulă.
I.L.: Se conturează o asemenea formulă?
Nu pot să vorbesc în numele lor.

M.M.: Năstase preşedinte, dumneavostră preşedinte executiv.
Nu ştiu dacă facem funcţia de preşedinte executiv. Părerea mea este ca partea de organizare să rămână la secretarul general. Aşa se întâmplă în toate partidele de stânga din Europa, secretarul general este cel care face partea de organizare.

I.L.: Aţi prefera funcţia de secretar general?
Nu. Am candidat în 2005, am pierdut, vremea nu se întoarce.

I.L.: Ce îi reproşaţi lui Mircea Geoană?
Am foarte lucruri de reproşat, dar o să i le reproşez lui, dacă vom avea vreo discuţie.

I.L.: Care sunt greşelile pe care PSD le-a făcut în timpul mandatului lui Mircea Geoană?
Nu am dus nici un proiect la bun sfârşit. În 2005, am zis că îl susţin pe Mircea Geoană pentru că am vrut să reformeze PSD-ul. Nu s-a reformat. Apoi a apărut proiectul „Generaţia 2010”, să modificăm sistemul politic, să-l batem pe Traian Băsescu. Toate au început frumos şi nici unul nu s-a terminat. Istoria asta de „Meşterul Manole” este obositoare.

I.L.: Credeţi că referendumul din 2007, pentru suspendarea preşedintelui, a fost o greşeală?
Da, cred că am făcut o greşeală. Şi eu, şi Cristi Diaconescu şi alţi câţiva oameni am spus că este corect şi de înţeles pentru PSD să-l suspende pe Traian Băsescu, dacă în acelaşi timp avem o moţiune să-l dăm jos pe premierul de atunci, Tăriceanu.

Voiam să dăm jos alianţa D.A. În momentul în care noi ne-am aliat cu Tăriceanu să-l dăm jos pe Băsescu, ruptura logică a fost atât de dură încât şi palma pe care am primit-o înapoi a fost pe bună dreptate. Nu m-am obişnuit, în toţi anii aceştia, să fac lucrurile pe jumătate. Să spui ceva în faţă, după aia să te întâlneşti la Marriott, la cafea, şi să decizi altceva.

I.L.: Decizia se ia în altă parte?
Problema este că orice decizie se ia, a doua zi o schimbăm.

I.L.: Inconsecvenţa se datorează slăbiciunii preşedintelui?
În mod sigur, până la urmă decizia aparţine liderului, responsabilitatea este a liderului. Şi victoriile sunt ale lui, şi înfrângerile. El alege şi echipa din jur, oamenii pe care-i ascultă. Nu poţi să spui: m-a sfătuit X sau Y. Tu l-ai ţinut lângă tine!

M.M.: Ar trebui ca Mircea Geoană să se retragă complet un timp?
Nu pot să-i spun domnului Mircea Geoană ce să facă pentru că nu am avut niciodată relaţii atât de apropiate încât să-i dau sfaturi. Concepţia mea, şi în politică, şi în alt domeniu, este următoarea: ai un proiect, încerci să-l duci la bun sfârşit. Ai câştigat, îţi iei toate laudele, ai pierdut, mulţumesc, găsiţi o altă formulă.

M.M.: Dacă nu ar fi loialitatea pentru Adrian Năstase, aţi putea spune cine ar fi cel mai bun preşedinte?
În formula actuala, pentru că nu ştiu ce alţi oameni vor mai candida, categoric Cristian Diaconescu şi Adrian Năstase sunt doi oameni în care aş avea încredere.

I.L.: Nu e o problemă a PSD că lista se învârte în jurul câtorva nume?
Ba da. Lupta de supravieţuire la nivel înalt, într-un partid în România, este excesiv de dură, pentru că foarte puţini se gândesc cu sinceritate „cine o să vină după mine”. Nu vedeţi că nimeni nu s-a dat deoparte?

Toţi s-au răzgândit. Au zis că se dau deoparte şi până la urmă au vrut să rămână. În loc să spună nu mai vreau să conduc, domnul Iliescu a pierdut la Congres. Nu ştiu ce ar fi făcut domnul Băsescu dacă pierdea...

M.M.: Lui Mitrea ce-i reproşaţi?
Că nu a fost alături de mine în bătălia pentru prezidenţiale. Mulţi oameni, începând cu Ion Iliescu, cu mine, şi cu alţii, nu am participat la această campanie din dragoste sau din prietenie pentru Mircea Geoană. Am participat pentru ca Mircea Geoană, reprezentantul PSD, să câştige. Cei care au participat la bătălia din noiembrie 2009 au dreptul să spună: bazaţi-vă pe noi în continuare.

I.L.: Dar cei care au participat au şi responsabilitatea eşecului.
Categoric, da. Mai puţin vizita la domnul Vîntu. Pe aia nu am ştiut-o.

M.M.: Dar de vizita la Moscova?
Nu. Mi s-a părut gestionată prost din punct de vedere al imaginii. În general, când vrei să ascunzi ceva, creezi suspiciuni.

M.M.: Vizita la Vîntu a fost gestionată prost sau un lucru grav?
Un lucru grav. Nu ai ce să cauţi acolo cu trei zile înainte de bătălie.

I.L.: L-a ajutat şi pe Traian Băsescu, care a spus toată campania: Mircea Geoană este omul mogulilor.
Şi în felul ăsta a dovedit.

I.L.: Contribuţia lui Dinu Patriciu la campania electorală cum vi s-a părut?
L-a ajutat extraordinar pe domnul Băsescu.

I.L.: Ce să credem despre mogulii noştri, sunt atât de inteligenţi?
În afaceri da, în politică - groaznici.

M.M.: Realitatea TV l-a ajutat pe Mircea Geoană.
Percepţia mea despre televiziune, î n general, faţă de presa scrisă, este că te ajuţi singur. Te duci acolo, vorbeşti, poţi să ai şapte jurnalişti împotrivă, comunici cu cel care se uită la tine.

M.M.: Oxford Analytica spunea că Vîntu şi Voiculescu îşi folosesc trusturile în lupta pentru putere.
La fel cum şi-a folosit şi domnul Păunescu trustul în lupta pentru putere, emisiunile erau identice la B1 şi la Antena 3. Poţi să te duci la cel mai ostil realizator. Dacă eşti puternic, te ajută.


DESPRE CORUPŢIE ŞI JUSTIŢIE

Magistraţii se poartă ca un sindicat, nu ca o elită

I.L.: Credeţi că PSD mai are imaginea unui partid corupt?
Nu. Cred că imaginea s-a lipit pe toată clasa politică, oamenii cred că toţi politicienii sunt corupţi. Mă deranjează asta. La fel de mult mă deranjează că s-a vorbit despre lupta anticorupţie atât de mult încât nu mai crede nimeni în ea.

I.L.: Aveţi o problemă cu domnul Cătălin Voicu. Este suspectat că ar fi mituit nişte judecători. Cum credeţi că ar trebui să administreze PSD această problemă?
Să se judece. Nu am văzut că PDL ar administra cazul doamnei Ridzi. Vreau să văd o justiţie corectă, nu e treaba partidelor să facă justiţie.

I.L.: Dar politic?
Nu m-aţi auzit niciodată spunând că trebuie să intervină partidul în diverse dosare. Dar e dreptul lui să-şi apere membrii din punct de vedere politic. Mi-aş dori ca dosarul domnului Voicu să se rezolve rapid în justiţie.

M.M.: Adrian Năstase are nişte procese de corupţie care se tot amână pe la Înalta Curte. Nu ar reprezenta o problemă pentru PSD dacă l-ar alege preşedinte?
E dreptul lui să spună, „dacă aveaţi ceva împotriva mea, mă dovedeaţi în cei cinci ani”.

I.L.: Aţi fi fost ministrul justiţiei dacă Mircea Geoană ar fi ieşit preşedinte.
Avea şi alte propuneri.

I.L.: Adică a oferit această funcţie mai multor oameni?
E normal să studieze mai multe propuneri.

M.M.: Cum vi s-a părut propunerea ca Lidia Bărbulescu să fie preşedinta Înaltei Curţi?
Nu mi s-a părut bună. Pe de altă parte mă aşteptam, pentru că e reacţia stârnită la propuneri susţinute de domnul Băsescu, cum ar fi Iulian Dragomir, un judecător promovat în vremea domnului Năstase. Doamna Bărbulescu a fost reacţia faţă de intervenţia preşedintelui.

I.L.: Sau reacţia oamenilor din sistem apropiaţi PSD?
Asta-i o poveste cu oameni apropiaţi PSD. Fiecare sistem îşi face propriile jocuri. Cred că un judecător de la Înalta Curte care stă de vorbă cu politicieni nu merită să fie acolo.

I.L.: Mircea Geoană ar fi schimbat-o pe Codruţa Kovesi.
Şi eu, imediat, am spus că nu o va face, dacă eu aş fi ministrul justiţiei. Sunt de părere ca preşedintele ţării şi ministrul ju stiţiei să nu mai aibă nimic de-a face cu numirea procurorului general, şefului de la Înalta Curte.

I.L.: Deşi ştiţi că din CSM fac parte oameni ca Florica Bejinaru...
Da, dar nu vreau să mai numească ministrul justiţiei.

M.M.: Cum vi se pare Florica Bejinaru, preşedinta CSM?
Cred că CSM, ştiind că îi vine sfârşitul în noiembrie, a hotărât să se sinucidă înainte. Eu aş fi schimbat sistemul. CSM-ul italian mi se pare mult mai eficient. O treime magistraţi, o treime societate civilă, o treime politicieni. Cineva trebuie să răspundă, ma gi straţii nu răspund în alegeri directe. Faptul că reuşesc să se bată cu Berlusconi dovedeşte că este un sistem bun.

M.M.: Vor fi alegeri pentru CSM.
Sper ca grupul care a condus CSM să nu fie înlocuit cu un alt grup. Magistraţii nu au sentimentul propiilor valori sau că sunt o elită. Am impresia că se poartă ca un sindicat.

REFORMA STATULUI

Modificarea Constituţiei: „PDL nu se va agita”

M.M.: Ce ar trebui să facă PSD, să rămână în opoziţie sau să meargă la guvernare?
Să rămână în opoziţie.

M.M.: Simţiţi o presiune din teritoriu, să ajungeţi înapoi la guvernare?
E normală presiunea, mai ales din partea celor care au funcţii administrative. Vin dintr-un judeţ în care am şi preşedinte de consiliu, şi primari. Le spun „stăm în opoziţie”, ei îmi răspund „suntem de acord, dar vezi că Videanu şi Berceanu nu ne dau niciun ban”.

M.M.: Ăsta este sistemul.
Trebuie stabilită o grilă, să îm părţim banii pe cap de locuitor, pe suprafaţă. După care laşi o parte din bani deschisă competiţiei pentru fonduri europene.

M.M.: Relaţia cu PNL trebuie să continue în formula actuală?
Crin Antonscu este unul dintre oamenii care, până în acest moment, nu m-a dezamăgit.

I.L.: Credeţi că în această legislatură se va întruni comisia pentru modificarea Constituţiei?
Vreau să fac parte din comisie, pentru că eu cred că trebuie schim bate mai multe lucruri, nu doar unicameralism, bicameralism. PDL va face minimumul, aşa încât să nu-i criticaţi dumneavoastră, dar nu se va agita.

M.M.: Şi ce se va întâmpla cu referendumul?
Poţi să reduci numărul de parlamentari, asta chiar nu este absolut nici o problemă. Eu aş pune în Constituţie ca acel parlamentar care îşi părăseşte partidul pentru care a candidat să-şi piardă calitatea de parlamentar.

M.M.: Republică parlamentară sau prezidenţială?
Mi-aş dori republică parlamentară, dar nu cred că se va întâmpla prea curând în România.

I.L.: Sistemul de vot credeţi că trebuie schimbat de urgenţă?
Cred că a fost o mare dezamăgine sistemul uninominal. Mai degrabă aş milita pentru sistemul jumătate uninominal, jumătate pe listă, sistemul german. Sunt oameni care nu au capacitatea să-şi obţină voturile în colegiu, dar de care ai mare nevoie în parlament. Nici să mergi doar pe o listă asupra căreia decide partidul.

PORTOFOLII

Partidul britanic laburist a stat 18 ani în opoziţie pănă l-a găsit pe Tony Blair

I.L.: Îl vedeţi pe Crin Antonescu preşedinte în 2014?
Aş fi foarte fericit dacă ar trece la PSD Crin Antonescu. Eu am spus foarte clar, dacă nu intra Mircea Geoană în turul doi, mă duceam cu Crin Antonescu de mână oriunde să-i fac campanie, nu aş fi avut nicio ezitare. Însă datoria mea, în primul rând, e faţă de PSD.

I.L.: Credeţi că oricine va candida din partea PSD la preşedinţie va câştiga în 2014?
Nu, asta este o poveste, o legendă şi o minciună care se serveşte colegilor mei, s-a servit şi în 2005 povestea asta. Le-am spus de experienţa partidului britanic laburist, care a stat 18 ani în opoziţie, la fiecare rând de alegeri spu nându- şi că vor câştiga pentru că sunt în opoziţie. Până nu au găsit un Tony Blair nu au câştigat.

I.L.: Cine o fi Tony Blair al PSD?
Dacă aş şti, v-aş răspunde.

I.L.: Pe cine aţi vedea candidat la preşedinţie în 2014?
M-am bucurat când Adrian Năstase a spus că nu va mai candida la preşedinţie sau la funcţia de prim-ministru.

I.L.: PSD nu pare capabil să producă lideri noi, vă învârtiţi în jurul câtorva nume.
De când am candidat împotriva lui Miron Mitrea şi am pierdut, am realizat că lucrurile nu se întâmplă cum aş vrea eu. Poate că sunt prea înainte faţă de restul armatei.
DILEME

„Nu am reuşit să-mi înving prejudecăţile atât de mult încât să particip la un marş gay”

I.L.: Credeţi că PSD ar trebui să se adreseze doar pensionarilor?
Nu.

I.L.: Care ar fi celelalte categorii vizate? Mitrea spunea că muncitorii.
Mai sunt muncitori ? Avem şi o mare problemă regională. Refuz să cred că, în Ardeal, toată lumea îl iubeşte pe Traian Băsescu. Cred că încă mai are o problemă cu noi.

I.L.: Care e această problemă?
Atât timp cât nu le-am şters imaginea că PSD e continuatorul partidului comunist o să fie foarte greu să-i convingem.

I.L.: Cum ştergeţi imaginea cu Ion Iliescu în frunte?
Mă puneţi să-mi dezvălui proiectul politic. Aştept să văd ce vor să facă Cristian Diaconescu sau Adrian Năstase. Eu nu voi candida pentru funcţia de preşedinte.

I.L.: Ce faceţi cu ecologia, cu drepturile femei....
Noi am avut totdeauna o strategie pe termen scurt sau nici una.

I.L.: Veniţi la marşul gay?
Nu am nicio problemă cu o persoană dintr-o minoritate sexuală, dar nu am reuşit să-mi înving prejudecăţile atât de mult încât să particip la un marş gay. Ideea de tole ranţă, cu greu, cu efort, am reuşit să mi-o imprim.

I.L.: Relaţia PSD cu Biserica?
Relaţia fiecărui om cu biserica este intimă, nu are loc în relaţia publică sau într-un partid.

I.L.: Geoană a spus că modelul lui e Patriarhul.
Domnul Geoană s-a gândit că este un răspuns bun.

I.L.: Ar fi necesară dezincriminarea consumului de droguri?
Nu sunt de acord cu legalizarea. Nu legalizezi drogurile ca să-i aperi pe cei slabi de tentaţii. Consumatorii sunt victime şi tu, ca stat, ai obligaţia să-i aperi.

I.L.: Codul Penal pedepseşte şi consumatorul.
Am făcut paşi înainte, nu i-am dus până la capăt.

I.L.: Care este opinia PSD-ului în privinţa prostituţiei?
Ceea ce nu poţi să interzici, e mai bine să controlezi.

I.L.: Prostituatele vin din medii foarte sărace, nu aleg să fie asta.
Dacă ar avea oportunitatea să lucreze într-o fabrică pe 200 de euro, 99% ar alege asta. 1% fac o alegere mai puţin morală.

I.L.: În alte ţări s-a mers pe dezincriminarea prostituţiei, politici sociale pentru femeile afectate şi eventual amendarea clientului.
Orice măsură penală nu are niciun efect dacă nu o însoţeşti de măsuri sociale. Suntem una dintre ultimele ţări din Europa care nu am înţeles asta. Ne mulţumim cu măsuri penale şi nu înţelegem de ce fenomenul infracţional e din ce în ce mai grav. Demagogie tipică: să mărim pedepsele! Un fenomen infracţional nu poate fi tratat doar cu măsuri de drept penal.

TESTUL DE SINCERITATE

„Anul trecut, am fost singurul pesedist care a câştigat un titlu naţional, mi-aş fi dorit să fie şi domnul Geoană”

I.L.: După ce „La Vanguardia” a scris un articol despre o casetă erotică cu Mircea Geoană, bazându-se pe nişte afirmaţii pe care H.-R. Patapievici susţine că nu le-a făcut, aţi declarat: „Se confirmă că oamenii de cultură sunt valoroşi post-mortem?.
Prefer să nu cunosc ce fac oamenii de cultură în viaţa privată, ca să nu-mi schimb părerea. Prefer să nu ştiu ce face domnul Patapievici în viaţa de zi cu zi.

I.L.: Un intelectual bun este un intelectual mort?
Nu, Doamne fereşte! Un intelectual bun e cât rămâne un intelectual. Când intră în viaţa politică, de obicei dezamăgeşte. Dar vorbeam de oameni de cultură. Pentru mine, intelectuali suntem toţi cei care am reuşit să citim mai mult de zece că
M.M.: Cât de mult v-a ajutat socrul Ilie Sârbu în politică?
Toţi cei care ne cunosc ştiu cât suntem de diferiţi şi cât este de greu să avem aceeaşi opinie.

I.L.: Şeful SRI, George Maior, este naşul fiicei dv.?
Corect.

I.L.: Dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile, probabil că George Maior ar fi fost schimbat. L-aţi fi susţinut?
Da. Vă reamintesc că nu am votat pentru excluderea lui Gabi Oprea. Nu pot să mă întorc din motive politice împotriva oamenilor care-mi sunt apropiaţi. Îmi susţin prietenii, am foarte puţini, indiferent de preţul pe care trebuie să-l plătesc.

I.L.: Aţi spus după alegeri că datoria dv. faţă de copiii dv. este să salvaţi România de Traian Băsescu. Nu vi se pare exagerat?
Azi, este exagerat. Atunci, eram nervos. Am spus multe prostii la nervi, şi atâta timp cât recunosc, înseamnă că sunt recuperabil.

I.L.: Sunteţi pilot de curse. Cum se împacă maşinile care poluează cu ecologia?
Dar nu facem nimic rău. Am vorbit cu una dintre firmele japoneze să cumpăr prima maşină electrică pe care o vor aduce în România.

M.M.: Când o să ajungă prima maşină electrică în România şi cam cât va costa?
Au promis că în 2010 va fi foarte scump. Anul trecut, am fost singurul pesedist care a câştigat un titlu naţional, mi-aş fi dorit să fie şi domnul Geoană. Trei zile pe lună nu fac politică, nu mă gândesc la politică, stau printre oameni pe care nu-i interesează politica. Îmi încarc bine bateriile pentru a rămâne normal.
sursa :http://www.evz.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one