Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Caritasul lui Vanghelie: primarul vrea pe magazinul Bucuresti de trei ori mai mult decat a dat

Ondine Ghergut
Joi, 18 Martie 2010
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, cere de la statul roman o despagubire de 3,750 milioane euro pentru magazinul "Bucuresti", adica de trei ori mai mult decat a platit el. Imobilul a fost retrocedat fostilor proprietari.

Marian Vanghelie a cumparat magazinul "Bucuresti" de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) pe ascuns, in septembrie 2003, pe numele varului sau Mircea Sorin Niculae, seful pietelor din sectorul 5 al Capitalei. Atunci, el nu si-a inscris noua proprietate pe

declaratia de avere. Dupa un scandal de presa, Vanghelie a recunoscut ca este proprietarul magazinului, alaturi de rudele sale. Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a inceput o ancheta, ingropata insa in uitare. Pretul platit pe magazin a fost de 4.085.367,95 lei, adica mai putin de 1,2 milioane euro (1 euro valora 3,7121 lei). Potrivit unor surse din AVAS, magazinul "Bucuresti" nu trebuia vandut, deoarece "procesul de revendicare se afla in ultima faza de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie si se stia ca mostenitorii – descendenti directi ai fostului
proprietar, Bucur Bunescu – vor castiga in instanta.


In plus, mostenitorii au trimis si notificari pentru a stopa privatizarea". Cu toate acestea, fosta conducere a AVAS, reprezentata de pesedistul Ovidiu Musetescu, s-a grabit sa vanda magazinul. "S-a sperat ca vanzarea magazinului va impiedica retrocedarea in natura catre mostenitori. S-a mizat pe faptul ca fostii proprietari vor fi despagubiti de stat cu sume derizorii, asa cum s-a practicat o vreme, iar Vanghelie ramanea cu magazinul cu sase etaje, situat in centrul Capitalei", spun sursele noastre.
Privatizarea s-a facut prin negociere pe baza de oferta. Clauzele privatizarii magazinului "Bucuresti" erau insa secrete, dupa cum ne declara in 2004 Adriana Tran, directorul Directiei de comunicare din AVAS. Cea mai bine pazita clauza a fost aceea care ii garanta lui Vanghelie "recuperarea pierderilor" in cazul – pe atunci, putin probabil – in care mostenitorii fostului proprie¬tar ar fi castigat magazinul prin instantele de judecata.

Cumparatorul "a fost vigilent"
Dupa privatizare, avocatii noului proprietar, respectiv Vanghelie, s-au folosit de tot felul de chichite juridice care au intarziat pronuntarea verdictului aproape sase ani, timp in care magazinul "Bucuresti" a ajuns o ruina. Abia anul acesta instanta Curtii Supreme a hotarat retrocedarea in natura a imobilului. Vanghelie a anuntat public ca va preda cladirea fostilor proprietari. In paralel insa, a deschis actiunea de recuperare a pierderilor. Este vorba despre activarea "capitolului 10 din contractul de privatizare, care stipuleaza conditiile rezolutorii, deoarece exista un risc de retrocedare. Acest lucru ocoleste prevederile Legii 137, care prevede returnarea doar a 50% din suma platita pe activ. Aceasta clauza are inscrisa returnarea integrala a sumei platite si deschide calea juridica de a obtine si reparatii suplimentare". "Cumparatorul a fost vigilent", sustin surse din cadrul biroului juridic al AVAS.


Invocand aceasta clauza, Mircea Sorin Niculae (varul si reprezentantul lui Vanghelie) a solicitat suma de 3,750 milioane euro, "reprezentand pretul de cumparare si diferenta dintre valoarea actiunilor la data desfiintarii contractului si pretul de cumparare al actiunilor", dupa cum ne-a comunicat in scris AVAS. Cu alte cuvinte, ar urma sa se plateasca, din bani publici, un plus de peste 2,5 milioane euro fata de pretul achitat de Vanghelie. "Se va face o expertiza, insa, de obicei, instantele de judecata admit pretentiile cumparatorilor deoarece se considera ca au fost cumparatori de buna-credinta. Vinovatul, adica AVAS, trebuie sa plateasca", sustin sursele noastre. Si probabil tot "vinovatul" va plati expertizele, avocatii, cheltuielile de judecata, ceea ce poate mari pierderile statului la peste 3 milioane euro.

De ce au aprobat directorii AVAS aceasta tranzactie?
Potrivit presedintelui AVAS, Aurelian Popa, vina o poarta fosta conducere a institutiei si directorii care au avizat privatizarea. "De ce au vandut activele? Puteau sa astepte sa vada daca instanta de judecata va retroceda sau nu activul", ne-a declarat presedintele AVAS. Printre cei care au avizat vanzarea magazinului "Bucuresti" in 2003 se afla si directori care in februarie anul acesta au intrat in concediu medical pentru a-si salva salariile, cuprinse intre 130 si 220 milioane de lei, scazute la maximum 5.000 de lei, dupa cum a dezvaluit recent Romania libera.
Adriana Tran, unul dintre directorii aflati in aceasta situatie si care in 2004 a aparat secretele vanzarii magazinului "Bucuresti" de ochii presei, ne-a declarat ca "AVAS a procedat legal, pentru ca, de fapt, nu a vandut un imobil aflat in litigiu (legea interzice acest lucru – n.red.), ci doar cele 203.759 actiuni detinute la SC Bucuresti SA, reprezentand 86,5094% din valoarea capitalului social subscris al societatii. Vanzarea a fost perfect legala".

Potrivit Adrianei Tran, nu a contat faptul ca magazinul "Bucuresti" reprezenta 88% din imobilizarile corporale ale societatii, iar valoarea actiuni¬lor vandute de AVAS era data tocmai de valoarea acestui imobil cu sase etaje, situat in centrul Capitalei. "Noi am respectat legea, care ne dadea voie sa vindem actiunile", a conchis Tran.

INVESTITIA IDEALA

Daca Vanghelie ar fi depus la o banca cele 1,2 milioane euro, cu o dobanda recapitalizata de circa 5% pe an (medie aproximativa din dobanda practicata de banci intre anii 2004 si 2009), acum ar fi avut circa 1,6 milioane euro (deci nu 3,750 milioane euro, cat solicita el de la AVAS). Daca le-ar fi investit in afaceri imobiliare, probabil ar fi suferit pierderi.

De asemenea, daca instanta ar fi decis sa le acorde mostenitorilor compensatii banesti, iar Vanghelie ar fi ramas cu magazinul-ruina, ar fi avut pierderi mari, deoarece piata imobilara este aproape in colaps. In declaratia de avere din 2007, postata pe pagina Primariei Sectorului 5 (nu apare si o declaratie actualizata), Vanghelie si-a trecut partea de 70% din magazinul "Bucuresti". Am incercat in mod repetat sa obtinem un punct de vedere de la Marian Vanghelie, dar acesta era, invariabil, plecat din sediul Primariei Sectorului 5, dupa cum ne anunta secretara.

Evolutia procesului
2001 – Mostenitorii fostului proprietar Bucur Bunescu au solicitat in instanta retrocedarea magazinului "Bucuresti".

2003 – Marian Vanghelie, prin varul sau, a cumparat magazinul de la AVAS cu 1,2 milioane euro.

2007 – Mostenitorii au castigat procesul, iar statul trebuie sa retrocedeze magazinul fostilor proprietari. Restituirea este blocata de o cerere de revizuire a sentintei.

2010 – Inalta Curte de Casatie si Justitie respinge actiunea lui Vanghelie si-l obliga sa retrocedeze magazinul.

Istoria magazinului

1939 – Negustorul de stofa si postav Bucur Bunescu a construit un imobil de sase etaje pe strada Baratiei (acum strada I.C. Bratianu) – actualul magazin "Bucuresti". Era considerat cel mai mare si mai modern magazin din Bucuresti – dupa cum ne-a declarat Oltica Doina Croitoru, nepoata bogatului negustor interbelic. El mai detinea un imobil impozant pe Calea Mosilor, o superba vila pe strada Kiseleff, cu doua hectare de teren, si o casa de vacanta la Sinaia. De asemenea, avea un conac si cateva hectare de vie in Valea Calugareasca.

1948 – Toate bunurile familiei Bunescu au fost nationalizate. Mostenitorii – nepotii directi Oltica, Roxana si Valentin – au reusit recuperarea bunurilor prin hotarari judecatoresti definitive.

Familia Bunescu
Bucur Bunescu s-a nascut in anul 1876 in Sacele, judetul Brasov, intr-o familie de oieri. Dupa moartea tatalui sau, a plecat la Bucuresti, unde s-a angajat ca baiat de pravalie in magazinul negustorului de textile Nicolae Popp. Ulterior, multumit de harnicia, corectitudinea si priceperea lui Bucur, negustorul Popp l-a facut asociat. In perioada interbelica, cele mai bune stofe puteau fi cumparate doar de la magazinele "Popp&Bunescu", adica din actualul magazin "Bucuresti".

sursa http://www.romanialibera.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one