Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

S-au scumpit ţigările, înfloreşte contrabanda

S-au scumpit ţigările, înfloreşte contrabanda

LA NEGRU. Ţigările trec Prutul la juma’ de preţ. Bişniţarii îşi freacă palmele pentru că a crescut cererea în Piaţa Obor.

La vedere, fără niciun fel de teamă, din sacoşe ticsite sau chiar expuse pe standuri improvizate din cutii de carton - aşa se vând ţigările de contrabandă în marile pieţe din Bucureşti.

„Clienţii s-au înmulţit pentru că-s mai scumpe la magazin şi iau de la noi, în jumate”, spune unul dintre bişniţarii care vinde în Piaţa Obor.

Angajaţii magazinelor spun că le-au scăzut vânzările, iar mulţi dintre clienţii fumători s-au reorientat spre ţigările de contrabandă. „De când s-au scumpit, s-au înmulţit ăştia cu ţigările. Cred că o să renunţ să mai vând”, a declarat mai în şoaptă patronul unui magazin din Piaţa Sudului.

30 de contrabandişti la Obor

Într-o zi, am luat la picior marile pieţe din Bucureşti, în căutarea celor care vând ţigări de contrabandă. Nu ne-a fost greu să-i găsim, stau la vedere şi se fac auziţi.

Într-una dintre cele mai mari pieţe, Obor, am numărat pe ste 30 de persoane care vindeau pachete de ţigări trecute ilegal vama. În jurul orei 12.00, aleea de intrare din piaţă răsuna încontinuu pe acorduri de manele: „Ţigări, ţigări, avem!”.

Preţul unui pachet este la jumătate faţă de cel de la magazin. Cele mai ieftine sunt la 4 lei - MT şi Plugarul, iar cele mai scumpe, mărci renumite printre fumători, ajung până la 5,5 lei.

Despre provenienţa lor, nu toţi au informaţii. „Păi să mă uit la timbru, cred că-s din Ucraina, iar ăstea, după scris, par din Rusia. Nu mă duc să le iau, mi le aduce şi mie cineva, dar îs originale”, spune unul dintre comercianţii ilegali.

„Garda” vine în palton negru

După vreo jumătate de oră, în câteva secunde, toţi contrabandiştii au început să-şi strângă pachetele şi s-au risipit printre tarabele peieţei.

„E control în piaţă, sunt doi de la jandarmerie îmbrăcaţi în paltoane negre”, o informează un bişniţar pe o colegă de suferinţă care şi-a dat seama despre ce e vorba, însă nu ştia de unde vine controlul. Ţigările au început să se vândă mai discret, se scot câte 2-3 pachete din genţi ascunse prin tarabe.

După ce s-a mai risipit din fumul unui control al oamenilor îmbrăcaţi în paltoane negre, bişniţarii şi-au refăcut standurile, au pus una peste alta cutii de carton şi au început să vândă nestingheriţi.

Amenzile şi controalele nu sperie niciun contrabandist

În Piaţa Crângaşi, cu o zi înainte să mergem noi, poliţia a făcut o razie. Rezultatul: 58.380 de ţigarete contrafăcute confiscate şi amenzi în valoare de 40.000 de lei.

Cu toate acestea, în ziua următoare, în jurul orei 15.00, vâzătorii de ţigări te întâmpinau chiar la ieşirea din metrou. Între două buticuri, unul de reviste şi o tonetă cu pâine, era locul ideal de vânzare şi ferit de ochii „indiscreţi” ai poliţiştilor. Se făcuse aproape rând. În piaţă, chiar în capătul tarabelor, lângă magazinul cu pâine, o femeie nu contenea la scos pachete dintr-o sacoşă de rafie. Clienţii erau de tot felul, muncitori în salopete care tocmai ieşeau de la serviciu, dar şi oamenii îmbrăcaţi ceva mai elegant.

„De câteva luni, fumez numai din ăstea, parcă îs altfel la gust, dar e altă ţară, alt tutun. Nici nu dau dublu la magazin”, se laudă unul dintre clienţi femeii.

„Vânzătoarea” spune că le aduce din Republica Moldova şi dezvăluie şi un preţ. „Mă costă cam 80 de eurocenţi pe pachet, dar mai pui şi transport, una, alta. De clienţi nu mă plâng, sunt destui. Atât. Cumperi sau nu cumperi?”, tranşează discuţia traficanta de ţigări.

Contrabanda, 25% din piaţă

Un studiu comandat de British Tobacco (BAT) şi Japan Tobacco International (JTI) arată că ţigările de contrabandă reprezintă aproape 25% din totalul consumului din România. Cei doi producători de tutun spun că ţigările sunt de calitate îndoielnică, făcute în fabrici clandestine din ţări precum Ucraina, Moldova sau Serbia.

Numărul celor care vor să se lase de fumat este din în ce mai mare. Anul trecut au cerut consiliere pentru a se lăsa de fumat peste 30.000 de persoane, iar dintre acestea n-au mai pus gura pe ţigară 40%.
Doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţare la Fumat, spune că pe listele de aşteptare sunt deja peste 10 mii de români şi numărul lor creşte în fiecare zi.
sursa http://www.evz.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one