Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Fiscul creşte taxele / De la 1 iulie, contribuabilii corecţi au de înfruntat şi mai multă birocraţie

23 iunie 2010

Măsurile de combatere a evaziunii, care vor fi aplicate de la 1 iulie, îi vor pune pe drumuri pe contribuabilii corecţi, care vor înfrunta o birocraţie şi mai stufoasă. Sub noul regim fiscal, raportările vor fi mai dese, iar termenii nu sunt clar definiţi. De aceea, experţii cred că măsurile vin împotriva dezvoltării naturale a afacerilor.

În locul unor raportări şi depuneri de declaraţii trimestriale se va trece la raportări lunare, iar contribuabilii care aveau de îndeplinit proceduri simple vor fi nevoiţi, de la 1 iulie, să facă socoteli şi raportări „mai complicate decât la olimpiadă", spun experţii fiscali. De asemenea, instituirea registrului operatorilor de TVA va crea dificultăţi birocratice greu de depăşit, deja întâlnite în Spania - singura ţară din UE în care există un asemenea registru, au mai avertizat consultanţii, care au participat ieri la o conferinţă pe teme fiscale organizată de avocatnet.ro.


Cât priveşte regimul fiscal al câştigurilor realizate din drepturi de autor, consultanţii recomandă o atenţie sporită la încadrarea ca beneficiar dependent sau independent de venituri din această categorie. „Pe lângă faptul că va creşte contribuţia efectivă a beneficiarului, de la 9% la 13%, modalitatea de încadrare ca dependent sau independent lasă loc de abuzuri fiscale din partea autorităţii, care vor fi greu de combătut chiar şi în instanţă", avertizează experţii. Teoretic, firmele aflate în insolvenţă trebuie scutite de impozitul minim, dar practica va arăta cu totul altfel.

Consultanţii precizează că doar în faza finală a insolvenţei, mai precis falimentul şi lichidarea activelor, va fi aplicată scutirea de impozit, nu şi în fazele preliminarii. „În faza de observare şi în cea de reorganizare, firmele vor continua să plătească impozit minim, deşi pare stupid", a arătat avocatul Arin Stănescu, expert în insolvenţă.

Tichetele vor deveni istorie

Decizia Guvernului de a impozita tichetele de masă, cadou, de vacanţă sau de creşă va distruge sistemul de beneficii pentru angajaţi, potrivit companiei Sodexo Pass România. Două milioane de salariaţi şi familiile acestora vor suporta o scădere a puterii de cumpărare cu 33%.

În cazul impozitării totale dorite de Guvern, angajaţii nu ar mai primi niciun fel de tichete, fiindcă acestea nu ar mai prezenta nicio atractivitate pentru companii. În condiţiile în care angajaţii nu ar mai primi tichete, consumul de alimente ar scădea cu 4,2 miliarde de lei, determinând o scădere puternică a producţiei şi disponibilizarea a 27.000 de oameni care, datorită existenţei sistemului tichetelor de masă, lucrează în sectorul producţiei alimentare şi al comerţului cu amănuntul.

Potrivit Sodexo, deşi justificarea Guvernului pentru această măsură este strângerea de taxe şi impozite la bugetul de stat, în realitate taxarea totală a tichetelor nu va duce decât la dispariţia sistemului. „Acesta nu numai că nu va genera niciun leu la buget, dar va crea
o pierdere enormă, de 198 de milioane de lei pentru stat şi va duce 55 de milioane de lei în economia subterană (TVA necolectat)", a mai transmis compania.

Principalele schimbări fiscale de la 1 iulie 2010

- Beneficiarii de venituri din drepturile de autor vor plăti mai mult la contribuţiile sociale, cota efectivă crescând de la 9% la 13%.
- Veniturile din dobânzi bancare sau cele din tranzacţiile bursiere vor fi taxate cu 16%, iar raportarea acestor venituri va reveni beneficiarului, nu intermediarului.
- Românii care investesc în străinătate vor plăti, pe lângă contribuţia fiscală din România, şi pe cea din ţara de destinaţie, dacă ţara respectivă nu are convenţie de evitare a dublei impuneri.
- Pe lângă o dobândă de 0,05% pe zi (18% pe an) la întârzierea plăţilor de datorii către stat, firmele vor plăti şi penalităţi pentru întârzieri mai mari de o lună. În schimb, statul va plăti doar dobânda de întârziere dacă rămâne restant la datoriile către firme.
- Îndeplinirea unui singur criteriu va fi suficientă pentru încadrarea ca beneficiar dependent de venituri din drepturi de autor.

APROPO >>>

Muncesc pe rupte, dar sunt invalizi în acte


Unu din patru locuitori din satul Mesteacănul apare pe listele beneficiarilor de ajutor de handicap şi primește lunar indemnizaţie. „Dacă toată lumea ia ajutor pentru hadicap, eu de ce să nu fac dosar?“, spune o localnică. Primarul comunei confirmă: peste 70% din beneficiari sunt de fapt sănătoşi tun.

Aproape 800 de persoane din cei 4.000 de localnici, câţi numără populaţia comunei Vizantea - Livezi, sunt înregistrate la Primărie ca beneficiari ai unei indemnizaţii de handicap. Deşi au toate adeverinţele medicale necesare, primarul comunei, Fănică Ciobotaru, susţine că cei mai mulţi nu suferă de niciun handicap.


„Sunt mulţi dintre ei cu indemnizaţie de nevăzători şi merg în viteză cu căruţa pe drum. Sunt şi mulţi tineri, au între 30 şi 50 de ani. Merg la prăşit şi iau opt sute de lei de persoană pe lună", a declarat edilul.

Consilierul - poştaş cu indemnizaţie

Un consilier local al comunei Vizantea - Livezi şi dirigintele Poştei, în acelaşi timp, figurează, de asemenea, pe lista beneficiarilor. Gheorghe Norocea s-ar încadra în gradul doi de dizabilităţi, după ce, în urmă cu câţiva ani, şi-a rupt un picior. Bărbatul nu recunoaşte că ar primi vreun ban pentru problemele sale de sănătate, însă este sigur că mulţi consăteni iau pe nedrept o astfel de indemnizaţie.

„Eu nu primesc indemnizaţie pentru handicap şi nu am avut niciodată aşa ceva. Dar ştiu cine ia ajutor şi cred că doar 30% au probleme de sănătate cu adevărat", a spus Norocea. Soţia sa recunoaşte însă că a vrut să mai facă rost de un ban în casă depunând un dosar la Direcţia de Protecţie Socială a judeţului. „Am încercat acum un an să luăm ajutor pentru persoane cu handicap şi am primit atunci 330 de lei, dar atât. Dacă toată lumea ia, eu de ce să nu fac, dacă doctorii de la Focşani dau imediat adeverinţe că eşti bolnav?! În funcţie de câţi bani le dai, la fel îţi fac şi ei actele să iei ajutor", a explicat Niculina Norocea (50 de ani), şi ea angajată la Oficiul Poştal din comună.

Ajutor pentru degetul tăiat

Un alt beneficiar al indemnizaţiei, Dumitru Chioşmag (55 de ani) ia lunar de la stat 250 de lei pentru că şi-a tăiat un deget în trecut. Astfel, potrivit actelor, primeşte indemnizaţie pentru handicap, dar omul cară lemne cu motoscuterul. „E dreptul meu! Ce vă interesează?", a spus Chioşmag. Edilul comunei se plânge acum că în plină criză, când Guvernul scade din pensii, Primăria din Vizantea - Livezi plăteşte 400.000 de lei anual pentru 59 de indemnizaţii de însoţitori, restul de 33 de milioane de lei fiind suportat de Ministerul Muncii. Anual, administraţia locală colectează taxe şi impozite de numai 200.000 de lei.

Ar vrea să nu mai scoată atât de mulţi bani din buget pentru „suferinzii" comunei, dar spune că nu are încotro. „Nu eu hotărăsc. Dacă lista vine de la Direcţia de Protecţie Socială, eu nu pot să mă opun. Şi banii vin direct de la stat. Din bugetul local plătesc doar cei 59 de insoţitori ai persoanelor cu handicap grav, la care handicapul se vede clar", a declarat Fănică Ciobotaru.

Timiş: ajutoare tăiate

Pe de altă parte, în capătul opus al ţării, în judeţul Timiş, mii de persoane care figurează ca persoane cu dizabilităţi îşi vor pierde ajutoarele. Asta după ce s-a constatat că orbii conduc fără probleme sau şchiopii îşi pierd timpul pe terenul de fotbal. Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a declanşat o campanie de verificare a dosarelor asistaţilor social, iar rezultatele sunt incredibile.

„Cele mai multe nereguli, în ceea ce priveşte persoanele cu handicap, le-am descoperit în zona Buziaş. Este inadmisibil ca, în condiţiile unei medii de 3% pe ţară, în multe localităţi din Timiş această cifră să fie cel puţin dublă", a explicat directoarea ITM, Cornelia Corescu. (A mai contribuit Mirela Vlăduţi)

Orbi cu permis auto

Botoşănenii Agafia Constantin (73 de ani), Maria Ţivlică (72 de ani), Dumitru Cojocariu (51 de ani) şi Elena Huţu (64 de ani), rude între ei, s-au pensionat în 2005 pe caz de boală. În urmă cu cinci ani, toţi au primit certificate de nevăzători, gradul I, de la acelaşi medic, oftalmologul Gabriel Oprişanu.

Diagnosticul pus celor patru presupune ca ei să vadă cel mult nişte umbre. În realitate, „orbii" văd foarte bine, se întreţin singuri, se uită la televizor, au grijă de gospodărie. Toţi primesc şi pensie de boală de 754 de lei lunar. Reţeta-minune a pensionării lor o ştie cel mai bine Fănica Cojocariu, angajată ca şi consultant la Direcţie. Veriga dintre cei patru este soţie, fiică sau nepoată cu „orbii" din acte.

Dumitru, soţul Fănicăi Cojocariu, deşi orb, a avut până recent carnet de şofer. „Are permis de conducere din 1980, iar în anul 2008 l-a preschimbat", a declarat Teodor Orhei, ofiţer în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Botoşani. După ce „Adevărul" a scris în urmă cu mai bine de o lună de acest caz, Cojocariu şi-a predat permisul la Poliţie.

Cei patru orbi din acte au intrat în vizorul şefilor Direcţiei de Asistenţă Socială Botoşani, care le-au luat la verificat dosarele şi le-au cerut noi expertize medicale. Alţi 500 de botoşăneni cu diverse certificate de handicap incompatibile cu şofatul au fost somaţi să predea permisele auto. Până vor prezenta noi adeverinţe medicale, li s-a eliberat o adeverinţă provizorie de condus maşina. Tot la Botoşani, trei nevăzători deţin permis de portarmă. (Alex Chirilă)

Acordarea ajutoarelor sociale va fi limitată

Peste nouă milioane de români primesc unul sau mai multe ajutoare sociale. Suma totală cheltuită anual de către stat pentru acordarea celor peste 50 de tipuri de astfel de ajutoare se ridică la aproximativ 2,4 miliarde de euro.

În prezent, pentru încadrarea în grad de handicap, beneficiarii trebuie să depună o cerere, referate de la medici specialişti care atestă afecţiunea, scrisoare medicală de la medicul de familie, anchetă socială de la Primărie, copie după buletin şi dovada investigaţiilor paraclinice.

„Pentru afecţiuni vizuale este necesară examinarea câmpurilor vizuale, iar pentru cele psihice se cere şi examenul psihologic. Persoana în cauză este examinată de către Serviciul de Evaluare Complexă pentru Persoane cu Handicap Adulte care face propunerea pentru încadrarea în grad. Apoi, înaintează dosarul către Comisia de Evaluare Complexă care hotărăşte gradul de încadrare", declară Daniela Nicolaş, director general adjunct în cadrul Direcţia Pentru Protecţia Persoanelor Adulte cu Handicap.

„Se consideră handicap bolile care apar la naştere sau în prima tinereţe, adică până la 26 de ani, la care se adaugă afecţiunile rare, precum cancerul, încadrat în grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de vârstă, sau scleroza multiplă", a completat George Marinescu, şeful Comisiei de Evaluare Complexă.

Ministerul Muncii s-a angajat să elaboreze, până la sfârşitul lui 2010, un Cod al asistenţei sociale, care ar urma să pună ordine în sistem. Codul va limita numărul de prestaţii sociale pe care le încasează un asigurat, precum şi suma totală pe care o poate primi o familie, prin cumulul de ajutoare sociale. (Mariana Bechir)
sursa :http://www.adevarul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one