Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Cum ramai fara casa pentru o datorie de 2.000 de euro

Cum ramai fara casa pentru o datorie de 2.000 de euro
Serban Buscu
Luni, 01 Martie 2010
» Chiar si pentru un credit de nevoi personale, banca poate ajunge sa execute locuinta unui imprumutat care nu si-a platit ratele. Un barbat din Alba Iulia – care probabil nu stia asta – si-a pierdut casa din cauza unei datorii de 7.915 lei.

» Aceste cazuri, candva exceptii, tind sa devina regula. 10-15% din executarile silite de locuinte pornesc de la credite negarantate, estimeaza executorii bancari.

Nu doar restantele la creditele cu ipoteca te pot aduce in situatia de a locui pe strada.
Acelasi lucru se poate intampla, in conditii absolut legale, si daca ai uitat sa platesti ratele la un banal imprumut de nevoi personale de cateva mii de euro. Desi o fac mai degraba ca o exceptie, bancile scot la licitatie locuinte ale unor clienti rau-platnici ale caror datorii sunt, in unele situatii, si de sub 5.000 de euro. Banca nu are nevoie sa se judece cu datornicul, ci doar sa obtina un aviz de la judecator. Daca locuinta este libera de ipoteci, ea poate fi scoasa la licitatie.

"Aproximativ 10% din cazurile in care ajungem la executarea silita a unor bunuri

imobiliare sunt generate de credite care nu au fost garantate cu locuinta (credite de nevoi personale). Acest procent este de peste cinci ori mai mare decat in urma cu un an-doi, cand ponderea licitatiilor generate de datorii la credite mici nu depasea doua procente", explica seful corpului de executori bancari al unei banci de top. Sursa citata ne da si exemplul unui domn din Alexandria care, dupa ce si-a pierdut locul de munca, nu a mai platit ratele la un credit de 5.000 de euro, si astfel a ramas, in final, fara locuinta. "Pentru ca nu mai avea nici un venit, nu am avut posibilitatea de a ne recupera banii prin poprirea conturilor. Cum alte bunuri nu mai avea in proprietate, ne-am indreptat spre apartamentul sau. Datoria totala la care ajunsese, cu tot cu dobanzile penalizatoare, era de 10.000 de euro. Apartamentul l-am vandut cu 12.000 de euro", spune executorul.

Zeci de cazuri la vedere
O privire aruncata asupra anunturilor de licitatie publicate de banci la tribunal si chiar pe site-urile proprii releva ca situatii in care oameni au ramas fara locuinta din cauza unor datorii banale exista peste tot in sistemul bancar. "Nu este nici un secret ca, daca in anuntul de vanzare nu se face referire in mod expres la un contract de ipoteca, ci doar la un contract de credit, discutam despre un imprumut de nevoi personale", ne spune un executor bancar.
Cristian, un barbat de 50 de ani din Alba Iulia, va ramane fara locuinta din cauza unei datorii de "7.915,23 lei plus dobanzi, comisioane si cheltuieli de judecata", dupa cum spune anuntul de vanzare. Locuinta mostenita o data cu datoria la banca de la tatal sau va intra in posesia altcuiva, in ciuda faptului ca valoarea ei este de zeci de ori mai mare decat restanta la credit. Eventualul cumparator va trebui sa dea minimum 65.000 de euro pe casa. Barbatul executat silit va primi inapoi diferenta de bani intre valoarea de vanzare a locuintei si cea a datoriei.

Datornici cu "potential"
Numarul cazurilor de tipul celor prezentate mai sus are toate sansele sa creasca in urmatoarea perioada, iar aceasta tendinta o anticipeaza nu doar explozia numarului de restantieri, dar mai ales structura datoriilor restante. Mai mult de 80% din valoarea totala a restantelor acumulate de persoanele fizice la banci provin din credite de consum cu valori mai mici de 5.000 de euro. Mai mult, 70% din persoanele inregistrate cu informatii negative in Biroul de Credit (acolo unde ajungi automat daca ai o restanta mai veche de 30 de zile si cu o valoare mai mare de 10 lei) au credite de consum. In acelasi timp, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la finele anului trecut, 683.000 de romani aveau datorii restante mai vechi de 30 de zile. Peste 200.000 dintre acestia au ajuns restantieri doar pe parcursul anului 2009.

sursa http://www.romanialibera.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one