Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Războiul declaraţiilor privind căderea monedei euro

20 mai 2010

Autor: Valentin Vioreanu
Publicat: 20 Mai 2010
Vizionari: 271;

Imediat după adoptarea planului de salvare a monedei euro, au început să apară tot mai multe voci care spun că moneda unică va fii desfiinţată. Deşi cei care aduc aceste informaţii sunt economişti cu o reputaţie însemnată, totuşi nu poate fi trecut cu vederea faptul că ei vin din zona Americii. Astfel, liderii europeni trebuie să facă faţă acestor declaraţii acide, care ameninţă stabilitatea şi chiar existenţa monedei euro.

Nu mai puţin de 4 economişti influenţi au spus în ultima perioadă că moneda euro este la apus. Este vorba despre Josepf Stiglitz, Paul Krugman, Nouriel Roubini şi Paul Volker.

Cel care a deschis şirul declaraţiilor privind desfiinţarea zonei euro a fost laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care a afirmat că moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza din Grecia.

La scurt timp, a fost urmat de Nouriel Roubini, care a reluat această idee afirmând că zona euro este ameninţată din cauza problemelor pe care le au Spania şi Portugalia.

Consilierul economic al lui Barack Obama a declarat în urmă cu ceva timp că moneda euro a eşuat şi că zona euro se apropie de dezintegrare. Rezultatul declaraţiilor făcute la finalul săptămânii trecute, spun surse citate de AFP, a fost deprecierea puternică a euro în faţa dolarului.

În sfârşit, Paul Krugman, un alt laureat al premiului Nobel pentru economie şi editorialist la New York Times, a fost mai rezervat în a prevesti desfiinţarea monedei euro. Alegându-şi cu mai multă atenţie cuvintele, Krugman a ţinut mai mult să vorbească despre ce ar putea face liderii de la Bruxelles pentru a ieşi din această situaţie.

Liderii europeni sunt nevoiţi să iasă cu declaraţii care să redea încrederea investitorilor şi să se opună într-un fel vocilor oarecum influente ale economiştilor americani. Este cazul lui Jean-Claude Juncker sau al cancelarului german Angela Merkel.

Euro este o monedă de încredere, în pofida deprecierii accentuate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) se va asigura că inflaţia rămâne sub control, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, citat de Reuters.

În termeni oarecum mai duri, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că stabilizarea euro reprezintă stabilizarea "ideii europene", iar căderea monedei euro ar putea duce la o situaţie gravă. "Dacă euro cade, mai mulţi vor cădea", a afirmat oficialul german, într-un interviu acordat ziarului Sueddeutsche Zeitung.

Războiul este evident. Unii experţi spun că afirmaţiile economiştilor de pe pământ american sunt nefondate şi oarecum interesate, în timp ce alţii îi acuză pe liderii europeni că încearcă să amâne un deznodământ care oricum va avea loc.

Moneda euro ar putea fi desfiinţată?
Autor: Valentin Vioreanu
Publicat: 6 Mai 2010
Vizionari: 7574;

Criza datoriilor Greciei ameninţă să se extindă în alte state care folosesc moneda unică şi scoate în evidenţă dificultăţile de guvernanţă şi diferenţele economice din regiune, fiind posibil să compromită însăşi supravieţuirea euro, potrivit analiştilor.

Comentariile privind o eventuală desfiinţare a zonei euro se intensifică din ce în ce mai mult şi, ceea ce este şi ma interesant, este că vocile care merg în jurul acestei idei sunt ale unor economişti cu greutate, cum ar fi Joseph Stiglitz sau Nouriel Roubini.

Euro, cotat la peste 1,45 dolari pe unitate la începutul acestui an, a coborât, miercuri, sub 1,29 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.

Pieţele financiare nu au fost convinse de planul de susţinere financiară a Greciei, aprobat la sfârşitul săptămânii trecute de Uniunea Europeană şi FMI.

Investitorii sunt sceptici în privinţa capacităţii autorităţilor elene de redresare a finanţelor publice şi se tem totodată că problemele se vor extinde în alte ţări din zona euro, în special în Spania şi Portugalia.

În acest context financiar dificil, apar tot mai multe opinii care pun sub semnul întrebării însăşi supravieţuirea monedei unice.

Laureatul premiului Nobel în economie, Joseph Stiglitz, a afirmat, marţi, că "viitorul euro ar putea fi limitat".

Încă din ianuarie analiştii au criticat reacţia lentă a europenilor faţă de criza elenă.

Mai grav, criza din Grecia a obligat Banca Centrală Europeană (BCE) să îşi încalce propriile principii, acceptând drept garanţii obligaţiuni elene fără a ţine cont de calitatea ratingurilor acestora, dar şi Uniunea europeană să încalce în mod repetat prevederile tratatului de la Maastrischt.

Germania la un loc cu Grecia. De ce?

"Dacă BCE renunţă în decurs de câteva săptămâni la principii importante, de ce ar rămâne euro stabil în deceniile viitoare?", se arată într-un editorial apărut în cotidianul german Die Welt.

De asemenea, "tragedia greacă" relansează o întrebare esenţială, şi anume care este meritul unei monede care reuneşte ţări cu performanţe economice atât de diferite, precum Germania şi Grecia, se mai arată în articol.

Concret, adoptarea euro a privat Grecia de posibilitatea devalorizării monedei, existând în schimb riscul unei recesiuni prelungite.

"Este timpul să recunoaştem eşecul euro"

Criticii monedei unice consideră că diferenţele economice între statele care folosesc moneda unică vor duce la "explozia" zonei euro, pe care au considerat-o de la început o aberaţie.

"Este timpul să recunoaştem eşecul euro", a afirmat Jean-Jacques Rosa, economist şi profesor la Institutul de studii politice din Paris.

El crede că, în cel mai bun caz, Germania şi alte câteva ţări ar putea forma "o zonă a mărcii, justificată din punct de vedere economic".

Susţinătorii monedei unice consideră că supravieţuirea zonei euro este posibilă, prin reforme structurale.

Principalul defect al zonei euro este absenţa unei politici bugetare unice.

"Uniunea monetară necesită mobilitatea forţei de muncă şi flexibilitate bugetară, sub forma unui Minister de Finanţe unic", estimează economiştii băncii Standard Chartered.

În cel mai rău caz, presiunile ar putea duce în cele din urmă la dezmembrarea zonei euro. În extrema cealaltă, presiunile ar putea forţa Europa să adopte un buget unic, a conchis Andrew Smith, analist la firma de consultanţă KPMG.

SURSA: Mediafax
http://www.capital.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one