Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Euro urcă la noi maxime istorice. În două zile leul a pierdut 2%

29 iunie 2010

Autor: Liviu Chiru

În lipsa unei intervenţii a BNR, euro a trecut ieri fără ezitare de vârfurile istorice anteriorare, urcând peste 4,34 lei • Clienţii cu depozite mari încep să treacă pe valută • Reducerea salariilor şi creşterea TVA intră în vigoare.

Euro a urcat ieri la un nou maxim istoric la cursul BNR, de 4,3257 lei, continuând astfel creşterea începută la sfârşitul săptămânii trecute, după ce decizia Curţii Constituţionale de a nu permite tăierea pensiilor cu 15%, care a dat peste cap planurile Guvernului de ajustare a cheltuielilor. În numai două zile, leul a pierdut peste 2% în faţa euro, însă creşterea a avut loc pe fondul tranzacţionării unor volume "modice". Pe piaţa interbancară, euro a urcat până la aproape 4,34 lei. De această dată, creşterea cursului nu a mai atras intervenţia BNR, spre deosebire de anul trecut, când tentativele pieţei de a duce euro peste 4,3 lei au fost contracarate.

"O văd ca o mişcare temporară a pieţei, o reacţie datorată factorilor interni, cât şi climatului extern. Impactul semnificativ l-a avut amânarea tranşei din împrumutul de la FMI", spune Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. Euro s-ar putea instala pe palierul de 4,4 lei, cu voia BNR. "Este un moment conjunctural, nu e vorba de o tendinţă, nici de destabilizarea pieţei valutare. Acum e un semn de întrebare foarte mare şi miercuri vom primi răspunsul la el", a comentat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Boardul FMI se va reuni miercuri pentru a discuta eliberarea celei de-a cincea tranşe, de 0,8 mld. euro.
Decizia ar fi trebuit luată ieri, însă întâlnirea a fost amânată după votul Curţii Constituţionale.

sursa :http://www.zf.ro/


Cotele reduse de TVA de 9% şi 5% rămân nemodificate

Autori: Claudia Medrega Ioana David

Cotele reduse de TVA de 9% şi respectiv 5% au scăpat de majorare, Executivul stabilind doar creşterea cu cinci puncte procentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de 19%.

"Cota standard este de 24% şi se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse", se menţionează în ordonanţa de urgenţă publicată ieri în Monitorul Oficial, care conţine şi alte măsuri prin care autorităţile urmăresc colectarea unor venituri mai mari la buget.

Cota redusă de 9% se aplică în cazul livrării de medicamente de uz uman şi veterinar, de produse ortopedice şi proteze - cu excepţia protezelor dentare.

De asemenea, în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste se aplică tot cota redusă. Mai beneficiază de cota de 9% serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, monumente istorice, grădini botanice, târguri, expoziţii, cinematografe, precum şi cazarea în cadrul sectorului hotelier.

La sfârşitul lunii decembrie 2008, autorităţile au decis aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% în cazul locuinţelor noi, pentru a ajuta sectorul imobiliar.

TVA de 5% se aplică la livrarea de locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA.

Industria farma răsuflă uşurată

Reprezentanţii din industria farmaceutică sunt multumiţi că măsura majorării TVA nu a atins zona medicamentelor.

"Ne ajută cu siguranţă pentru că noi plătim TVA şi recuperăm banii după mai multe luni (...). Mărirea TVA-ului şi la medicamente ar fi însemnat o acutizare a problemelor legate de cash flow şi ar mai fi însemnat ca 5% în plus să fie blocaţi", a spus Dorin Catană, directorul general al reţelei de farmacii Centrofarm, unul dintre primii zece jucători din piaţă.

La nivelul medicamentelor, TVA are valoarea de 9% şi se aplică atât produselor cu prescripţie, cât şi celor fără prescripţie. La ambele categorii de produse, TVA se păstrează la nivelul actual de 9%.

Imobiliare: impact nesemnificativ

Şi cei din industria imobiliară se bucură că Guvernul nu s-a atins de cota redusă de TVA pentru anumite construcţii.

Măsura de reducere a TVA-ului la 5% pentru apartamentele vândute de persoanele juridice la un preţ mai mic de 380.000 de lei, care rămâne în vigoare, a fost foarte bună, în condiţiile în care marea majoritate a locuinţelor au fost vândute sub acest plafon.
"Anul trecut cred că am vândut doar vreo zece apartamente noi mai scumpe de acest nivel, deoarece sunt mai greu de finanţat aceste achiziţii. Din acest motiv, impactul majorării TVA de la 19% la 24% va fi nesemnificativ pe portofoliul nostru, în condiţiile în care cele mai multe tranzacţii sunt realizate în intervalul 45.000-70.000 de euro", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Consultantul spune că din cele 500-600 de apartamente vândute de Coldwell Banker anul trecut doar 10% au fost locuinţe noi, vândute de persoane juridice, deci pentru care se percepe TVA. "Aşteptăm şi noi să vedem pe viitor dacă se va întâmpla ceva cu acest TVA de 5%", mai spune consultantul
http://www.zf.ro/

Reducerea salariilor şi creşterea TVA intră în vigoare

Autor: Iulian Anghel

Ordonanţa de urgenţă privind majorarea TVA de la 19 la 24% a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, iar astăzi Parlamentul discută în plenul reunit al Camerei şi Senatului cele două acte normative în care Curtea Constituţională a constatat existenţa unor articole neconstituţionale şi, formal, va elimina aceste articole din legile care vor diminua salariile şi alte drepturi, dar nu şi pensiile.

Există, aşadar, toate premisele ca mâine, la reunirea board-ului FMI, măsurile de reducere a salariilor şi de creştere a TVA să fie deja în vigoare, iar Fondul să elibereze României cea de-a cincea tranşă de împrumut de 850 mil. euro.

Opoziţia s-a resemnat

Opoziţia a admis ieri că nu poate umbla pe întregul text al legii aşa cum afirmase iniţial şi că, potrivit Constituţiei, totul se reduce la o examinare aproape formală a actului normativ. Drept urmare, ieri, putere şi opoziţie au căzut de acord ca procesul să se încheie rapid. Mâine, spre seară, textul ar putea ajunge la promulgare pentru a fi publicat apoi în Monitorul Oficial - astfel că reducerile de salarii pot intra în vigoare la 1 iulie.

Astfel, Guvernul a rezolvat o jumătate de problemă, cea a reducerii salariilor, cealaltă jumătate fiind deja rezolvată prin publicarea ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului fiscal prin care TVA creşte de la 19 la 24%, creştere care va suplini financiar interdicţia impusă de Curte de a reduce pensiile.

Deşi, aparent, aici lucrurile sunt simple - s-a publicat ordonanţa şi gata - opoziţia se gândeşte să ceară din nou arbitrajul Curţii Constituţionale care ar urma să examineze constituţionalitatea actului normativ.

Unul dintre liderii PSD, fostul premier Adrian Năstase, afirmă că formaţiunea sa va cere Avocatului poporului să sesizeze Curtea Constituţională.

Liderul PSD Victor Ponta spune, la rându-i, că ordonanţa contravine legii care spune că modificarea Codului fiscal se face prin lege şi se aplică după şase luni de la adoptare.

În replică, premierul Emil Boc l-a trimis pe Victor Ponta şi pe cei care au acelaşi punct de vedere cu el "să studieze legea", lege care, într-adevăr, stabileşte norma celor şase luni înainte de impunerea unei norme fiscale, dar adaugă că acest lucru se face "de regulă". Or, pe acest "de regulă" îşi întemeiază Guvernul decizia de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în materie fiscală.

O chestiune pe care liderul PSD a ridicat-o ieri şi care, într-adevăr, nu are până în acest moment răspuns este: majorarea TVA va fi valabilă până la 31 decembrie (până când ar fi urmat să se întindă perioada scăderii pensiilor) sau va continua şi anul viitor?

UDMR cere eliminarea impozitului minim

Hopul pare să fi trecut, deocamdată. Ce îngrijorează este însă viitorul, în condiţiile în care tăierea salariilor se va vedea în consum, iar majorarea TVA în preţuri. Cum ajuţi o economie care abia se mai ţine pe picioare?

UDMR a cerut ieri în şedinţa coaliţiei desfiinţarea impozitului forfetar şi adoptarea altor măsuri de stimulare a economiei.

Au existat şi propuneri mai fanteziste precum cea făcută de grupul minorităţilor, prin deputatul Varujan Pambuccian, care a cerut reducerea cotei unice de impozitare.

"Sunt unele chingi ale acordului cu FMI de care trebuie să ţinem seamă. Nu putem face acest lucru acum", a arătat însă Borbely. Potrivit acestuia, între partidele coaliţiei va fi format un comitet de lucru care se va întruni pentru a analiza propunerile şi posibilitatea punerii lor în practică.

UDMR susţine, potrivit lui Borbely, mai multe măsuri economice, legate de sprijinirea IMM-urilor, desfiinţarea impozitului forfetar, vânzarea unor acţiuni ale statului.

Maghiarii, cu ochii şi pe profitul băncilor

Ministrul a adăugat, citat de Mediafax, că alte măsuri vizate de UDMR se referă la bănci, care ar putea fi ori impozitate suplimentar, ori obligate să contribuie cu sume care să fie dirijate, în mod transparent, spre anumite programe.

Întrebat ce sume ar putea fi obţinute din vânzarea acţiunilor statului şi din sumele suplimentare de la bănci, Borbely arăta că ministerele care răspund de sectorul economic trebuie să facă în acest sens calcule.

"Trebuie să vedem care e varianta cea mai acceptabilă în ceea ce priveşte băncile. Referitor la vânzarea acţiunilor pe care statul le are la unele companii, trebuie să facă un calcul Ministerul Economiei şi în funcţie de asta să le dăm pe bursă", arăta el.
sursa :http://www.zf.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one