Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Euro, moneda de referinta?

Euro, moneda de referinta?
10-feb-2010

Zona euro se confrunta cu ceea ce investitorii numesc criza PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania), care a dus la scaderea monedei unice, insa analistii sunt de parere ca aceasta ar putea fi o adevarata oportunitate pentru euro.

Grecia a fost pedepsita pentru ca a atins un deficit bugetar de 12,7 la suta din produsul intern brut. Atentia s-a indreptat si spre alte tari indatorate din zona euro, in timp ce bancile centrale se lupta sa gaseasca o solutie care sa rezolve problema pe termen lung.

Desi nimeni nu neaga faptul ca ceea ce se intampla in aceste tari este o criza, analistii de la Bloomberg cred ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa o considere si o ocazie de a stabili euro drept moneda de referinta la nivel international. Pe de alta parte, daca strategia va fi gresita, euro ar putea disparea pana in 2030.

Problema careia statele PIGS trebuie sa-i faca fata este simpla: ani de zile au acumulat datorii intr-o moneda mult mai puternica decat monedele nationale dinainte, iar costurile pentru imprumuturi erau mult mai reduse. Acum, a venit momentul sa plateasca.

Astfel, aceste tari ar putea avea doua optiuni: fie sa implementeze masuri de austeritate, producand o noua recesiune locala, fie renunta la euro si introduc o noua moneda, insa, orice ar alege, este clar ca urmeaza o perioada neagra.

Totusi, Banca Centrala Europeana ar putea un program in trei pasi, prin care ar gestiona criza actuala si ar intari euro pe termen lung:

Refuzarea oferirii unui sprijin financiar

Jucatorii de pe pietele financiare au crezut ca a imprumuta celor patru tari de mai sus ar fi ca si cum ar imprumuta Statelor Unite sau Japoniei, deoarce banca centrala ar veni in ajutorul lor, in cazul unei probleme, tiparind mai multi bani. Insa a fost o prezumtie gresita.

Insa, BCE ar trebui sa explice ca nimeni nu a zis ca se va face acest lucru, iar, cine decide sa imprumute Grecia sau Portugalia, de exemplu, trebuie sa se uite atent la economia acestor tari si daca va fi o investitie profitabila, asa cum s-ar intampla in cazul achizitionarii unor actiuni ale unei companii. Rareori companiile sunt salvate de bancile centrale. Prin urmare, zona euro trebuie sa inceapa sa functioneaze asemenator pietei de capital.

Restructurare prin declararea falimentului

Exista mari sanse ca tarile PIGS sa nu reuseasca sa-si indeplineasca obligatiile. Deficitul bugetar al Portugaliei, in 2009, a ajuns la 9,3 procente din PIB, in Irlanda la 11,7 procente, iar in Spania la 11,4 procente.

Daca guvernele ar taia cheltuielile prea mult, ar provoca o cadere libera a economiilor respective. In plus, ar scadea veniturile la bugetul de stat, facand imposibila plata datoriilor.

Tarile PIGS, sub indrumarea BCE, ar trebui sa treaca printr-un proces de restructurare, asemanator celui prin care trec companiile cand declara faliment. Astfel, ar putea suspenda temporar plata ratelor si sa ofere celor ca au investit in obligatiuni 50% din investie inapoi. Exact acelasi lucru se intampla si in cazul unei companii, iar o tara din zona euro ar trebui sa poata face acelasi lucru.

Crearea unui FMI in miniatura

Cand o tara are probleme financiare, Fondul Monetar International este primul care sare in ajutor, organizand acordarea unui ajutor si preluand controlul asupra politicilor economice ale tarii respective, pentru perioada desfasurarii imprumutului.

In situatia Greciei sau Portugaliei, BCE ar putea face un lucru similar, acordand o linie de creditare, in schimbul impunerii unor reforme economice de urgenta, care ar include reducerea cheltuielilor si a taxelor. De altfel, FMI a dovedit ca este mai usor pentru o institutie externa sa impuna reguli aspre, decat le este politicienilor locali.

Daca acest lucru se va intampla, euro ar putea deveni principala moneda la nivel international, dovedindu-si forta si stabilitatea.
sursa http://www.ziare.com/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one