Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Depozit, cont de economii sau cont curent? Cum e mai bine sa-ti tii banii?

5 mai 2010

Modalitatile de economisire oferite de bancile romanesti sunt multiple. Important este sa stii foarte bine ce nevoi ai pentru a face alegerea cea mai potrivita. De exemplu, daca te simti in stare sa pui la banca o anumita suma de bani si sa nu umbli la ei, atunci alegi un depozit. Daca vrei sa ai oricand acces la banii tai, atunci alegi contul de economii sau contul curent cu o dobanda avantajoasa.

Depozitul este pentru strangatori. Adica ai o suma de bani si esti dispus sa uiti de ea pentru o perioada de cateva saptamani pana la doi, trei ani, timp in care se acumuleaza dobanda.

Pentru a-ti face un depozit trebuie sa ai la dispozitie o suma minima, care difera in functie de banca. Odata depusi acesti bani, nu mai poti retrage sau adauga noi sume, fara sa pierzi randamentul.

Dobanda poate fi fixa (ramane aceeasi pana cand depozitul ajunge la scadenta) sau variabila, caz in care este modificata in sus sau in jos in orice moment de catre banca.

Poti alege sa primesti dobanda la scadenta sau sa fie depusa din nou, automat, in cont. De asemenea, la scadenta poti inchide depozitul sau bifezi optiunea de prelungire automata, dobanda fiind cea practicata de banca in ziua cand depozitul tau este prelungit.

Mare atentie la comisioane! Banca poate percepe taxe de deschidere sau inchidere a contului, de administrare a acestuia sau comisioane de retragere a banilor la ghiseu.

La Volksbank, dobanzile fixe la lei variaza intre 6,5 si 8,5% (in functie de perioada), iar comisionul de retragere de numerar este de 0%, cu conditia ca sumele sa fie retrase la scadenta. Daca depui bani la ghiseu, nu platesti nimic, insa daca retragi trebuie sa dai 0,4% din valoarea tranzactiei, dar minim 1,5 lei.

In schimb, la BRD inchiderea contului costa 30 de lei, retragerea de numerar la casierie este de 0,5%, dar minim 2,5 lei, iar gestionarea contului costa aproape 3 lei pe luna. Depozitele in lei au dobanzi fixe intre 6 si 6,5% pe an. Cele variabile sunt intre 4 si 4,25% pe an.

La Alpha Bank, depozitele la termen au dobanzi fixe de 7-7,25% pe an (sau 7,50-8,25%, dar numai pentru pensionari) la lei, nu exista comisioane de retragere ori depunere a numerarului si nici de administrare a contului.

Bancile si-au diversificat oferta, pentru cei care nu se pot abtine sa lase banii in cont pe toata durata depozitului. Bank Leumi promoveaza depozitul "cu retrageri multiple", cu dobanzi anuale de 7,15-7,25%: la trei luni poti retrage 5% din suma depusa initial, la sase luni 25%, iar dupa un an 50%.

Din fericire, de la 1 ianuarie 2009, Guvernul a hotarat ca dobanda pentru depozite sa nu mai fie impozitata cu 16%, asa cum se intampla pana atunci. Iar 2010 nu a venit cu nicio modificare in acest sens.

De asemenea, de stiut este ca depozitele sunt garantate in limita a 50.000 de euro.

Contul de economii este mai flexibil decat un depozit, in sensul ca poti umbla la bani atunci cand vrei tu, nu are o perioada determinata, asa cum este si cazul unui cont curent, dar trebuie precizat ca nu poti face plati din acest cont, ca dintr-unul curent, ci doar sa depui, sa incasezi sau sa retragi anumite sume.

Daca nu ai toti banii si stii ca peste o anumita perioada de timp vei vrea sa ii depui la banca, in loc sa te chinui sa faci mereu un alt depozit, mai bine iti faci un cont de economii, unde ii depui sau de unde ii scoti cand vrei tu, fara penalizare.

Dobanda este fixa sau variabila, ceva mai mica decat a unui depozit, insa poate fi mai mare decat a unui cont curent. Bancile au dobanzi progresive, care cresc cu cat lasi mai mult banii in cont si cu cat suma este mai mare.

Si aici trebuie sa te interesezi insa de comisioanele de deschidere sau inchidere a contului, suma minima care poate fi depusa sau daca ai nevoie si de un cont curent, pe langa cel de economii.

La Intesa Sanpaolo, dobanda este foarte avantajoasa: 9% pe an la lei. Comisionul de deschidere este 0%, la fel ca si comisionul de administrare. Un alt avantaj al conturilor de economii este ca si minorii pot fi titulari.

Si la BRD, poti avea un cont de economii odata ce-ti iei buletinul, daca ai acordul parintilor. Dobanda la lei este de 6% pe an. Ca si in cazul depozitelor, economiile sunt garantate.

In final, daca nu vrei sa fii legat in niciun fel de anumite conditii, atunci iti poti face un cont curent, la care ai dobanda apropiata de cea a unui depozit. Bineinteles, nu toate bancile ofera un astfel de produs.

De pilda, la ING avem Cont’Rol, un cont curent cu card atasat, la care primesti dobanda de 7% pe an. Din iunie, dobanda va scadea la 4%. Nu exista suma minima pe care trebuie sa o depui, dar platesti 20 de lei pentru deschiderea contului, 2 lei taxa lunara de administrare, 14 lei taxa de emitere a cardului, 28 de lei taxa anuala de administrare a cardului si 0,2% comision de retragere de numerar la bancomatele ING.

Si Volksbank are un cont curent cu dobanda variabila de 3,75% in lei. Poti face in orice moment retrageri ori depuneri de numerar, transferuri in si din cont. Deschiderea lui te costa 3,5 lei, administrarea lunara 1 leu, apoi vin si taxele de card: emiterea este 5 lei, comisionul lunar de administrare este de 7,5 lei, iar comisionul de retragere de numerar la bancomat este 0,2-0,3%, dar minim 0,4 lei.

Iar Bank Leumi are contul "Superrr", cu dobanda de 4%, pentru sume cuprinse intre 1.000 si 15.000 de lei, 5% pentru 15.000-50.000 de lei sau 6% peste 50.000 de lei. Deschiderea contului nu costa nimic, administrarea este 2,5 lei pe luna, iar retragerea de numerar este 0,5%, dar minim 2 lei. In ceea ce priveste cardurile, comisioanele sunt astfel: emiterea costa aproximativ 15 lei, administrarea in jur de 3 lei pe luna, eliberarea de numerar la bancomat 0,3% din valoarea tranzactiei, insa minim 0,5 lei.
sursa http://www.incont.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one