Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Vreau şi eu să lucrez în învăţămånt!

25 martie 2010

Scris de Rudi Vania
Am luat-o razna? Nuuu! Să vedem avantaje şi dezavantaje. Ordinul nr. 4356 al Ministrului Educaţiei „Structura an şcolar 2009-2010“. Bucurie din primele articole: avem între 35 şi 37 săptămåni cu un număr de 173, respectiv 183 zile lucrătoare (diferenţiere în funcţie de forma de învăţămånt). Pentru un angajat din afara învăţămåntului în an sunt, scăzånd concediul de odihnă, sărbătorile legale (Crăciun, Paşte, Rusalii, Ziua Naţională, 1 Mai şi ce mai apare) cam 40 săptămåni cu un număr de 850 zile lucrătoare (avånd în vedere media legală de 21.25 zile lucrătoare în lună). Adică eu (şi mulţi alţii) să lucrez cu peste 600 zile mai mult? Prin hotăråre de guvern s-a stabilit salariul minim pe economie de 600 lei pentru un timp de muncă de 170 ore şi o medie de 21.25 zile lucrătoare pe lună. Dragi profesori nu săriţi, ştiu că 600 lei (adică 544 lei net/lună) reprezintă salariul pentru necalificaţi. Ok, sunt necalificaţi, dar lucrează pentru banii ăştia 170 ore în fiecare lună (asta dacă sparg „poarta“ fix la 8 ore de muncă pe zi) şi nu i-am prea văzut la manifestaţii, nici la greve. N-or fi destul de instruiţi pentru asta! Ba cred că nu mai au nici timp, nici putere.
Să mai facem o aritmetică simplă. Să luăm un salariu net de 1.000 lei. Cel mai simplu calcul, în 12 luni 12.000 lei (nu sporuri, nu adaosuri, nu prime) pentru care în învăţămånt se lucrează efectiv 178 (medie) de zile. Cåştig pe zi lucrătoare de 67.41 lei.
Pentru acelaşi cåştig de 12.000 lei, un angajat din alt domeniu de activitate lucrează (cel puţin) 850 de zile. Cåştig pe zi lucrătoare de 14.11 lei.
Oare ar munci cineva din învăţămånt pentru „tariful“ ăsta? Nici femeia de serviciu!
(Trebuie să precizez că nu am calculat media venitului pe oră, pentru că în învăţămånt sunt prea multe particularităţi privind norma de ore lucrate pe săptămånă).
Să vorbim şi despre vacanţe. Păi, în medie, stăm bine. Conform aceluiaşi Ordin al Ministrului Educaţiei, în acest an şcolar sunt 4 luni de vacanţe (de vară, de Paşti, de Crăciun, intersemestrială), iar pentru ceilalţi sunt aproximativ 30 zile libere (concediu odihnă şi liberele prevăzute de Constituţie, Codul Muncii şi legile de ramură). Precum ziceam, în medie, stăm bine! Unii 30 zile, alţii peste 80.
Şi ce să faci cu atåt timp liber? O grevă, o manifestaţie, un protest, că în timpul anului şcolar (în cele peste 100 zile lucrătoare) punem de o „îngheţare“ a examenelor, testelor, tezelor etc, să ne rămånă timp de meditaţii că oricum la şcoală nu se poate termina materia în orele alea lungi de aproximativ 45 minute. Şi mai văd şi varianta de colaborare la şcolile particulare, nu? Păi dacă dl ministru nu mă plăteşte pentru toate calificările mele, chiar dacă eu sunt pe un post care nu prevede decåt licenţa...
Să recapitulăm: salariu tarifar bun, timp liber bun, posibilităţi „extrasalariale“ de excepţie, drept de exprimare a nemulţumirilor nelimitat.
Ziceam la început să vedem avantajele şi dezavantajele în învăţămånt.
Care or fi dezavantajele??? Aha. Am găsit: să fie 1 Martie şi 8 Martie şi să mă „sară“ la cadouri! Ghinion, sunt domnul profesor!
Vreau şi eu în învăţămånt!
sursa http://www.curentul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one