Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Unde sunt dascălii de altădată?

26 martie 2010

Scris de Mihaela Dobrescu
„Ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi!“. Să nu credeţi că este cumva vreun refren al ultraşilor de pe stadioanele de fotbal, deşi aşa pare la prima vedere. Cei care înjurau ieri în gura mare în centrul Capitalei nu erau nici huliganii de pe stadioane, nici şmecherii de cartier, erau profesorii care aşa au înţeles să protesteze faţă de deciziile luate de guvern. E dreptul lor de a protesta, de a cere bani, avantaje, suspendarea disponibilizărilor etc, dar cred că modul în care au ales să facă acest lucru nu face cinste breslei pe care o reprezintă. Dascălii adevăraţi, aşa cum aveau pretenţia că sunt şi cei adunaţi ieri în Piaţa Victoriei, nu înjură în public, nu mănåncă seminţe pe stradă şi nu se comportă ca nişte huligani, indiferent de context. Dascălii care-şi trag seva din înţelepciunea lui domnu’ Trandafir sunt modele pentru elevii lor, copiii noştri. Nu ştiu care părinte îşi doreşte ca odrasla sa să înveţe la şcoală refrene cu înjurături sau cum să se comporte pe stadion. Din păcate, din ce în ce mai puţini profesori se gåndesc şi la onorabilitatea breslei pe care o reprezintă. Iar cei strånşi ieri la mitingul de protest de la Bucureşti au arătat public modul în care înţeleg ei să facă educaţie în şcoli.
Urmărind revendicările făcute public de liderii de sindicat Gheorghe Isvoranu şi Marius Nistor, am aflat că sindicaliştii din învăţămånt sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor prin aplicarea Legii unice, de comasarea unor şcoli, de disponibilizările din sistem care ar urma să aibă loc din septembrie, dar şi pentru că nu au fost consultaţi la Legea educaţiei de către ministrul Daniel Funeriu.
E dreptul sindicatelor să protesteze în legătură cu salariile, cu disponibilizările din sistem, dar, în ceea ce priveşte noua lege a educaţiei, nicăieri nu se prevede că ministerul trebuie să o scrie cot la cot cu sindicaliştii, aşa cum proceda pånă acum Ecaterina Andronescu. Legea educaţiei este doar un pretext, deoarece organizaţiile sindicale din domeniul învăţămåntului au luat deja decizia ca, în 14 aprilie, birourile executive ale federaţiilor din învăţământ să analizeze concluziile în urma dezbaterii proiectului legii educaţiei şi să întocmească un document pe care îl vor trimite Parlamentului. Şi-atunci, singura problemă sunt banii. Iar pentru bani, organizaţiile sindicale sunt dispuse să meargă pånă la greva generală în sistem, tradusă prin îngheţarea anului şcolar.
Dacă tot sunt atåt de mult concentraţi pe problemele legate de bani, poate liderii de sindicat din învăţămånt îşi aduc aminte şi de meditaţiile date de majoritatea profesorilor, care le rotunjesc veniturile.

Meditaţiile - o sursă de bani şi de evaziune fiscală

Cånd s-a pus problema că dascălii care dau meditaţii sunt evazionişti, aceştia s-au revoltat. Dar datele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arată clar că profesorii nu se obosesc să declare că dau meditaţii şi, ca atare, să plătească impozite. La solicitarea ziarului „Curentul“, ANAF a precizat că, pentru anul 2008, au fost înregistrate în evidenţa fiscală un număr de 1.471 de persoane fizice care au desfăşurat activitatea de meditatori, venitul net anual declarat fiind de 4.108.974 lei. Cel mai mare venit net anual declarat de o persoană fizică din servicii executate de meditatori este de 118.105 lei. Aceste cifre se raportează la un total de 310.000 de cadre didactice, din care aproximativ 20.000 sunt educatori şi se presupune că deocamdată copiii nu sunt daţi la meditaţii de la grădiniţă.
Un simplu calcul matematic ne arată că doar 0,5% din cadrele didactice şi-au declarat meditaţiile la administraţiile financiare. Ca să simplificăm, e vorba de doar un profesor la o şcoală în care există în medie 200 de profesori. Adică, dacă se face meditaţie la Limba Romånă, matematică, istorie, geografie, limbi străine, numai unul din acei profesori îşi declară veniturile la fisc. Asta în timp ce mulţi dascăli, la îndemul liderilor moralişti din sindicate, strigă în gura mare „mama lor la toţi!“ în piaţa publică. Dacă sunt apărătorii legii şi ordinii în Romånia, de ce liderii nu explică membrilor de sindicat că, în conformitate cu art. 9, alin. (1) litera a, din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvårşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile.
Numai 35 de profesori în medie pe fiecare judeţ fac meditaţii? Greu de crezut, domnilor sindicalişti, chiar şi de către un copil de clasa întåi, care ştie că unii dintre colegii săi fac deja meditaţii cu doamna învăţătoare. Surse autorizate din cadrul Ministerului Educaţiei au afirmat, pentru „Curentul“, că „dascălii din unităţile şcolare de elită dau cele mai multe meditaţii. De ce? Aici părinţii întotdeauna vor fi dispuşi să dea bani pentru pregătirea suplimentară a copiilor, chiar dacă aceştia nu au nevoie de aşa ceva. Părinţii copiilor din aceste şcoli şi licee nu-şi pun problema banilor. În mediul rural, profesori meditatori găseşti mai rar. În micile oraşe, într-o unitate şcolară, sunt doi-trei dascăli care dau meditaţii“.

Marius Nistor încurajează evaziunea

Liderul Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, ia apărarea dascălilor meditatori care nu declară la Fisc activitatea pe care o prestează şi nu plătesc impozite: „Pe politicienii care dau «meditaţii» cine îi impozitează? Instalatorii, zugravii şi alţii care prestează fel de fel de activităţi în timpul liber plătesc impozite?“. Acesta a adăugat că „legea va fi respectată de dascăli în momentul în care legea va fi respectată de toţi“. Nistor a ţinut să precizeze că nu toate cele 290.000 de cadre didactice dau meditaţii: „Copiii fac pregătire suplimentară la domiciliul profesorului numai la materiile de examen, adică Matematică, Limba şi literatura română, Limbi străine, Istorie, Geografie, Chimie. Nu am auzit ca cineva să facă meditaţii la Educaţie fizică“. Deci, într-o şcoală cu 50 de profesori ar trebui să fie cel puţin 6,7 profesori declaraţi la Fisc, dar nu e aşa. Acesta a adăugat că „au fost dascăli care au vrut să declare la Fisc activitatea pe care o prestează în timpul liber şi să plătească impozite, însă li s-a spus că acest lucru nu este posibil din cauză că meditator nu figurează în Nomenclatorul Meseriilor din România“. Dar cei 1.471 de oameni de la catedră, care au făcut şi pregătire suplimentară cu elevii, contra cost, dar au plătit impozitele, cum de nu au păţit aşa ceva, şi dacă o să comparăm profesorii cu zugravii aşa va fi şi nivelul şcolii romåneşti.
sursa http://www.curentul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one