Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Studenţilor români le trosnesc creierii în sesiune

17-martie-2010

Experienţa unei românce de 22 de ani plecată la studii în Marea Britanie a însemnat o primă săptămână foarte grea de adaptare şi apoi multe altele extraordinare care au făcut-o să nu regrete nicio clipă decizia luată.

Originară din Galaţi, Georgiana Hagiu a vrut să se facă poliţistă. Dar interacţiunea cu un profesor român de informatică plecat să predea la University of Bradford din Marea Britanie a convins-o să aplice la facultate aici. După doi ani, este studentă la Computer Animation şi Efecte Speciale, o specializare la care visa, dar pe care nicio universitate din România nu o oferă.

Cel mai greu este să te adaptezi la vreme

„Nu mi-a fost mai greu să mă adaptez decât le-a fost colegilor mei plecaţi la facultate în alt oraş”, spune aceasta, subliniind că cel mai greu a fost să se obişnuiască cu vremea capricioasă şi cu dialectul englez vorbit pe stradă. „Pe stradă ei nu vorbesc limba academică pe care o auzim la şcoală, ci un dialect închis, greu de înţeles, o barieră de trecut. Dar, odată ce cunoşti mulţi alţi studenţi ca tine, cu aceleaşi probleme, adaptarea devine mai uşoară", spune Georgiana.

Ca ea mai sunt mulţi alţi internaţionali la universitate, procentul lor ajungând la 30%, dintre care 10% vin din ţări ale Uniunii Europene, potrivit reprezentantului instituţiei, John Larkin. Principala condiţie de admitere este cunoaşterea bună a limbii engleze, spune el, explicând că, printre studenţii străini, cele mai populare specializări sunt managementul şi ştiinţele sociale.

Românii, apreciaţi la Bradford

Universitatea oferă multiple specializări, cum ar fi matematică, informatică, multimedia, ştiinţe umaniste şi sociale, medicină şi inginerie.

John Larkin consideră că studenţii români de la Bradford sunt foarte apreciaţi. „Sunt de foarte bună calitate, au foarte mult potenţial, cunost engleza şi sunt motivaţi şi ambiţioşi”.

Larkin şi studenta româncă au reprezentat facultatea la târgul Romanian International University Fair (RIUF), unde au prezentat oferta de studii.

În România, studenţii prea aglomeraţi

La facultăţile din România se fac foarte multe cursuri şi studenţii nu au timp să înveţe temeinic ceva, crede Georgiana. Ea spune că toţi foştii colegi de liceu, studenţi în ţară, sunt foarte aglomeraţi, iar în sesiune „le trosnesc creierii şi nu ştiu dacă după rămân cu ceva din ce au învăţat”. De asemenea, ea deplânge faptul că în România mulţi studenţi duc doar hârtii de practică la facultate, fără să facă practică cu adevărat, pe când la Bradford, practica este o componentă importantă a studiilor.

„Sprijinul pe care îl oferă facultatea este extraordinar”, spune ea, explicând că există un serviciu de consiliere pentru studenţii care nu se pot adapta şi cărora li se face dor de casă, unul care se ocupă de toate formalităţile pentru străini şi un altul care găseşte locuri de muncă part time, care se potrivesc foarte bine în orar.

De asemenea, Georgiana a fost impresionată de faptul că fiecare student are un tutore la facultate, care îl ajută să rezolve diferitele probleme cu care se poate confrunta. Dar şi de multele activităţi extracuriculare pe care universitatea le oferă, de la sporturi, la competiţii.

Cât despre cheltuieli, ea spune că mâncarea şi cazarea costă pe lună la fel cât costă în Bucureşti. „De câte ori vin în România mă suprind preţurile care sunt foarte mari, în comparaţie cu salariile”.

În primul an, ea a stat în cămin, într-o cameră mică, cu un pat, birou, dulap, chiuvetă şi rafturi şi în care era curat şi nu mişunau gândaci. Locuia alături de 23 de studenţi şi împărţeau trei băi şi două bucătării.

Nu există discriminare

„Când am ajuns acolo ni s-a spus că toţi venim din locuri atât de multe şi de diferite şi suntem singuri, aşa că trebuie să vorbim între noi”, spune ea. „Faptul că eşti din România nu face nicio diferenţă”, adaugă aceasta, completând că nu s-a simţit niciodată discriminată, iar ceea ce scriu tabloidele despre români vine din dorinţa de a face tiraj mare.

Singurul şoc trăit în Marea Britanie a fost prima săptămână de adaptare. Apoi lucrurile au mers de la sine şi Georgiana a prins gustul vieţii la Bradford.

După ce termină facultatea se gândeşte că s-ar putea întoarce în ţară, dar numai dacă poate lucra în domeniul în care se pregăteşte. „Pentru mine e un risc prea mare să mă întorc şi să nu fac nimic, sau să lucrez în alt domeniu” , mai spune ea.

http://www.evz.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one