Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

PD-L schimbă Legea Educaţiei concepută de PD-L. Funeriu: e o greşeală

24 mai 1010

Legea Educaţiei stârneşte un conflict în interiorul PD-L. În timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea ca universităţile de stat şi cele particulare să fie conduse după aceleaşi reguli, pedeliştii din Parlament acordă privaţilor un statut privilegiat

Vezi aici forma Legii Educaţiei votată de Camera Deputaţilor!

Universităţile private au fost scoase de deputaţi din acelaşi cadru legislativ care se va aplica universităţilor de stat, în privinţa organizării conducerii. În timp ce toate universităţile finanţate din bani publici vor fi obligate să înlocuiască modelul alegerii şefilor de rectorate şi facultăţi cu sistemul corporatist ce presupune numirea prin concurs a rectorilor şi decanilor, privaţii vor beneficia de statut special. Printr-un amendament adus Legii Educaţiei de deputatul PD-L Valeriu Tabără, universităţile particulare au primit dreptul să-şi stabilească după bunul plac structurile şi funcţiile de conducere, atribuţiile şi modul de constituire.

Mai mult, pentru toate acestea privaţii nu vor mai avea nevoie nici măcar de aprobarea formală a Ministerului Educaţiei, textul de lege în forma votată de Camera Deputaţilor prevăzând doar necesitatea avizului din partea fondatorilor şi aprobarea senatului universitar. Motivaţia dată de iniţiatorul amendamentului este că modificarea proiectului a vizat tocmai întărirea modelului corporatist care pune accent pe administrarea proprie a universităţilor. "În sistemul american, rectorul se ocupă de problemele academice, iar preşedintele universităţii de cele ce ţin de management. Nu trebuie să permiţi statului să intervină în chestiunile ce ţin de administrarea universităţilor private", explică pentru Gândul Valeriu Tabără. Pe lângă faptul că îşi vor putea stabili modul prin care vor fi desemnaţi şeful sau şefii (având dreptul de a înfiinţa şi funcţia de preşedinte), ce atribuţii vor avea şi se raporturi de forţe vor exista la nivelul senatului, privaţii se vor distinge de învăţământul de stat şi printr-un alt privilegiu. În timp ce, la stat, pensionarii nu vor mai putea deţine norme, putând rămâne în sistem doar cu aprobare anuală şi doar prin plata cu ora, la particulari, profesorii desemnaţi a fi "emeriţi" vor avea dreptul să deţină norme chiar şi după împlinirea vârstei de 65 de ani.

Nu am primit niciun drept suplimentar", susţine, însă, rectorul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu, declarând pentru Gândul că: "Nu se va putea introduce un anumit sistem la stat şi altul la privat. Noi avem deja sistemul corporatist, dar aşa cum există el pe planeta Pământ: cu rector şi preşedinte. Legea ministerului este proastă".

Nepotismul-protejat la nivel de universitate

Cu totul altfel văd lucrurile iniţiatorii legii. "Este o greşeală ca atât timp cât diplomele universităţilor publice sau particulare au acelaşi statut în faţa legii, structurile de conducere ale universităţilor particulare să fie diferite de cele ale universităţilor publice", spune ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, precizând pentru Gândul că:. "este nefirească ingerinţa dorită de unii fondatori în sânul universităţilor particulare, tot aşa cum ar fi nefirească ingerinţa statului, în calitate de fondator, în sânul universităţilor publice". La rându-i, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, principalul autor al proiectului de lege, cataloghează crearea a două sisteme cu reguli diferite drept o aberaţie. "Legea trebuie să reglementeze aceleaşi reguli pentru întreg sistemul de învăţământ. Paralelismul acesta este foarte periculos şi va adânci diferenţele dintre universităţile de stat şi cele private. Amendamentul este aberant şi trebuie corectat".

Nu doar paragrafele legate de conducerea universităţilor au fost înmuiate de deputaţi, ci şi restricţiile prevăzute clanurilor din instituţiile de învăţământ superior. Tot la propunerea PDL, interdicţia pentru rudele de gradul I, II şi III de a ocupa funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi universităţi a fost înlocuită cu o simplă restricţionare la nivelul facultăţii. Comasarea universităţilor, un alt punct cheie al proiectului de lege cu care MECI s-a prezentat în Parlament, le-a displăcut deputaţilor, aceştia ştergând orice referire la concentrarea rectoratelor în câteva centre puternice de studiu.

Istoria şi geografia- predate în limba maternă

Dacă în privinţa învăţământului superior votul deputaţilor a decurs rapid şi fără discuţii foarte aprinse, un întreg scandal a fost declanşat atât în comisa de învăţământ, cât şi în plen, în timpul dezbaterii domeniului preuniversitar. Punctul central al divergenţelor: predarea geografiei şi istoriei în şcolile gimnaziale destinate elevilor maghiari din România. Prevederea din lege, conform căreia respectivele materii nu vor mai fi predate în limba română, ci în limba maternă, i-a revoltat nu doar pe liberali şi pesedişti, care i-au acuzat pe pedelişti că "sacrifică identitatea naţională", în schimbul sprijinului UDMR la guvernare, dar chiar şi pe unii reprezentanţi ai PD-L, care au făcut trimitere la "conştiinţă". Disciplina de partid a avut, până la urmă, câştig de cauză, iar UDMR-ul şi PD-L-ul au votat cot la cot în favoarea predării în limba maternă, lăsând opoziţia cu speranţa că încercarea sa va avea câştig de cauză la Senat.

Ceva mai mult succes au avut deputaţii cu flexibilizarea modului prin care profesorii vor ocupa catedrele. Deşi a fost păstrat concursul la nivelul şcolii, titularizarea obţinută va fi valabilă la nivel de judeţ, inspectoratele putând direcţiona dascălii către unităţile de învăţământ aflate în criză de cadre didactice. Bacalaureatul a fost şi el uşor modificat, parlamentarii ajungând la concluzia că este suficientă testarea elevilor la singura limbă străină, şi nu impunerea a două testări, aşa cum dorea ministerul. Adoptată de Camera Deputaţilor cu 181 de voturi în favoare şi 95 de voturi împotrivă, Legea Educaţiei va intra în această săptămână în dezbaterea Senatului, care va stabili modificările finale.
sursa http://www.gandul.info/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one