Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Examenele din învăţământ s-au mutat la DNA

9 iulie 2010

Scris de Ramona Feraru
Examenul de balaureat şi examenele de licenţă din diferite universităţi au devenit în ultimul timp subiecte pentru procurorii DNA care fac dosare pe bandă rulantă. Performanţele slabe ale învăţămåntului, lipsa universităţilor romåneşti din Top 500 sau calitatea manualelor nu sunt singurele probleme care grevează educaţia din ţara noastră. Corupţia din sistem pare să fi devenit în ultima vreme cel mai periculos fenomen la nivelul învăţămåntului romånesc. Procurorii anticorupţie au deschis, în ultimele săptămåni, mai multe dosare penale pentru infracţiuni de luare de mită pe numele unor profesori, dar şi pe numele unor studenţi care au încercat să-şi cumpere examenele.
Cazurile pe care procurorii DNA le-au scos la suprafaţă în ultimul timp demonstrează că în sistemul educaţiei problemele sunt extrem de grave şi au un iz penal. Profesorii cu cătuşe la måini ar trebui să dea de gåndit unei bresle care a transformat în ultima vreme o profesie nobilă într-o afacere. Nu toţi profesorii cer sau iau şpagă, dar, din nefericire, numărul celor care fac de ruşine meseria de dascăl a crescut invers proporţional cu acea calitate a învăţămåntului romånesc de care vorbim aproape zilnic. Faptul că la examene se copiază pe rupte, cu acordul dascălilor, sau că examenele au ajuns să aibă preţuri fixe, ca la supermarket, nu mai reprezintă o noutate demult, nici pentru părinţi, nici pentru copii. Tocmai de aceea cred că imaginea profesorilor încadraţi de procurorii DNA nu a mirat pe nimeni.
Spre deosebire de alţi ani, anul acesta sezonul examenelor a adus cu el şi numeroase plångeri pe masa procurorilor anticorupţie. În acest fel s-a „ridicat perdeaua“ şi examenele s-au mutat la DNA.

1.500 de euro un examen de licenţă

Directorul filialei Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti, Nicoleta Gumă, a fost arestat ieri de Tribunalul Timiş, după ce a pretins şi primit câte 1.500 de euro de la 33 de studenţi cărora le-a promis că va interveni pentru promovarea licenţei. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş, a afirmat, corespondentului Mediafax, că avocatul directoarei a declarat recurs împotriva arestării. Nicoleta Gumă şi studentul Eugen Tacotă sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în formă continuată, potrivit DNA. Anchetatorii au stabilit că, în mai 2010, Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă, profitând de influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor comisiilor de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept, au pretins şi acceptat de la 33 de studenţi ai acestei facultăţi câte 1.500 de euro. În schimbul banilor, cei doi le-au promis studenţilor că vor promova examenul de licenţă indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate. Ancheta va continua în zilele următoare, când cei doi vor fi reaudiaţi şi confruntaţi cu cei 33 de studenţi.

Mită la Bac

Cinci profesori şi o secretară de la Colegiul Naţional „Anghel Saligny“, din Bacău, suspectaţi de luare de mită la examenul de bacalaureat, vor fi cercetaţi în stare de libertate.
Directorul Colegiului „Anghel Saligny“, Robert David, a declarat că este „de bun-simţ“ să-şi dea demisia „până la finalizarea acestei anchete“.
Cadrele didactice sunt acuzate că au primit bani de la elevi înaintea desfăşurării probelor scrise ale examenului de bacalaureat din acest an.
În urma percheziţiilor de miercuri, anchetatorii au ridicat de la secretariatul instituţiei de învăţământ calculatoare şi documente.
Tot miercuri seară au fost aduşi şi audiaţi la Parchet şi cei 18 elevi suspectaţi că ar fi dat mită.
„Avem mai multe probe pe care trebuie să le cercetăm“, a mai spus şi Daniel Apetroaie, procurorul de caz.
Acesta este cel de-al doilea caz de luare de mită înregistrat de poliţişti la un liceu din Bacău.
În urmă cu două săptămâni, directorii şi secretara liceului din Podu Turcului au fost reţinuţi de procurorii DNA după ce au fost găsite asupra lor plicuri cu bani de la elevi pentru a promova examenul de bacalaureat.
La percheziţia făcută la sediul Liceului „Alexandru Vlahuţă“, procurorii au găsit 54 de plicuri pe care erau înscrise nume ale unor candidaţi la examenul de bacalaureat organizat în cadrul unităţii şcolare, în interiorul cărora erau 91.850 de lei şi 7.750 de euro.
În 28 iunie, 251 de elevi ai Liceului „Alexandru Vlahuţă“ din localitatea Podu Turcului care au susţinut bacalaureatul au fost ţinuţi în şcoală timp de aproximativ patru ore, după ce au terminat de susţinut examenul, în urma unor descinderi ale procurorilor DNA şi ale lucrătorilor de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei.

42 de lucrări xeroxate

Şi la Cluj Inspectoratul Şcolar Judeţean a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul celor 42 de lucrări de la proba scrisă de Limba şi literatura română care au fost anulate, întrucât există suspiciuni că ele ar fi fost xeroxate. Profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi Cluj-Napoca au sesizat după proba scrisă la Limba şi literatura română a bacalaureatului că au existat mai multe lucrări care au „semne distinctive“, Comisia Judeţeană de Bacalaureat Cluj declanşând o anchetă internă în acest caz.

Funeriu: „Ministerul Educaţiei promovează lupta antifraudă intelectuală care face mult rău României“

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat ieri că aşteaptă rezultatele anchetei procurorilor, în cazul profesorilor şi elevilor retinuţi şi cercetaţi pentru dare de mită, iar după asta va lua măsurile administrative care se impun.
„Vânzarea lucrărilor de licenţă şi masterat nu este acceptată, iar eu mizez şi pe responsabilitatea universităţilor ca acest tip de lucrări să nu fie acceptate. Ministerul Educaţiei promovează lupta antifraudă intelectuală care face mult rău României. Ne furăm singuri căciula şi nu mai putem continua aşa“, a menţionat ministrul.
Daniel Funeriu a reiterat ideea că trebuie să aştepte rezultatele finale ale anchetei procurorilor pentru a putea lua vreo măsură, deşi acuzaţiile par foarte clare.
„În multe cazuri informaţiile vin de la elevi. Îi felicit pe elevii care scot la lumină acest lucru. Reamintesc că şi ministerul are linie verde gratuită la care se poate apela şi se pot descrie astfel de fapte şi trimitem corpul de control al ministerului. Cum spuneam, rezultatele promovabilităţii la bacalaureat sunt în corelare directă cu aceste acţiuni antifraudă. Sistemul nu este perfect, dar am făcut un prim pas semnificativ“, a mai spus acesta.
Daniel Funeriu le-a mulţumit profesorilor care l-au ajutat la organizarea bacalaureatului.
„Situaţia liceelor unde niciun elev nu a promovat este rezultatul unui sistem inadecvat - acum vedem şcoala reală. Rolul ministerului nu este acela de a da sancţiuni, ci de a sprijini calitatea acolo unde ea se află, dar în caz de lipsă de performanţă, cum sunt aceste licee, vor fi măsuri drastice şi controale dure“, a conchis Funeriu.
sursa :http://www.curentul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one