Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Se apropie al doilea val al crizei imobiliare, avertizează experţii

Se apropie al doilea val al crizei imobiliare, avertizează experţii
17-feb-2010

Piaţa de proprietăţi comerciale din SUA şi din alte ţări ameninţă să se prăbuşească din nou, cu urmări fatale pentru stabilitatea economiei şi sistemului financiar, scrie ziarul german Handelsblatt.
Spre deosebire de 2007/2008, de data aceasta nu imobilele personale ci clădirile de birouri, centrele comerciale şi clădirile pentru chiriaşi sunt afectate de rata tot mai mare de neocupare şi de evaluările tot mai scăzute. Consecinţa o reprezintă niveluri record ale ratelor de neplată a obligaţiunilor acoperite prin proprietăţi comerciale (CMBS – commercial mortgage backed security – instrumente financiare bazate pe ipoteci comerciale).
Pentru exemplificare, piaţa americană de proprietăţi comerciale însumează acum 6,7 miliarde dolari, în timp ce volumul ipotecilor de mâna a doua (credite subprime), care au provocat ultima criză, era la izbucnirea acesteia de ‘doar’ 1,3 miliarde dolari. Tragem deja clopotele de alarmă, afirma Elisabeth Warren, profesoară la Harvard.
Ea se află în fruntea unui comisii a Congresului american, care supraveghează situaţia sistemului financiar american. Un colaps al pieţei americane de proprietăţi comerciale ar putea face să se prăbuşească un sistem financiar deja zguduit. Băncile văd deja cum se apropie aceste probleme şi reduc acordarea de credite, ceea ce însă afectează economia aflată în convalescenţă, se teme ea.
Afirmaţiile lui Warren sunt confirmate de agenţiile de rating. ‘Ne aflăm abia la începutul evoluţiei, ceea ce este mai rău urmează probabil să se întâmple’, declara Tanya Azarchs, analist la Standard & Poor’s (S&P). Nu există motive să credem că această criză a proprietăţilor comerciale va fi mai puţin rea decât ultima de la începutul anilor 90, când sute de instituţii bancare din SUA s-au prăbuşit sub povara creditelor nerambursate.
Problematica complexă, formată dintr-un amestec de valori imobiliare în cădere, rată de neocupare în creştere şi implicarea de capital extern exagerată poate fi cel mai bine ilustrată prin dezastrul de la complexul Stuyvesant Town. Firma de imobiliare Tishman Speyer şi fondul Blackrock au achiziţionat complexul cu un total de 11.200 de apartamente, în 2006, la suma record de 5,4 miliarde dolari şi au mai contractat pe deasupra 4,4 miliarde capital extern.
Din cauza recesiunii ei nu au putut creşte chiriile, în schimb, rata de neocupare în creştere din Manhattan a afectat şi obiectul lor. Aici s-a mai adăugat şi prăbuşirea valorii investiţiei la sub două miliarde de dolari. La sfârşitul lui ianuarie i-a părăsit orice speranţă, creditul nu mai fost rambursat iar obiectul a devenit falimentar. Aceeaşi situaţie şi în cazul a numeroase centre comerciale, hoteluri şi clădiri de birouri.
Chiar dacă obiectele respective s-au menţinut în ordine ca valoare iar veniturile din chirii sunt stabile, proprietarii lor au o problemă. Cândva ei trebuie să refinanţeze creditele, în situaţia în care capitalul extern – altfel decât în 2007 – nu mai este disponibil sau este disponibil sub condiţii mai dure. Deutsche Bank estimează că până în 2013 sunt necesare finanţări suplimentare de 1,4 miliarde dolari, din care 65 la sută reprezintă cazuri problemă, până la insolvenţă.
Pentru bănci, aceasta înseamnă alte creşteri ale ratei de nerambursare, mai ales multe din cele 3.000 de bănci comunale din SUA fiind ameninţate în opinia lui Warren în existenţa lor. Băncile mari pot încă compensa problema prin câştigurile din afacerile pe piaţa de capital, care şi ea a slăbit însă. Aici va fi decisivă rapiditatea cu care problema se va escalada.
Marile instituţii de creditare se pot descurca cu criza doar dacă pot repartiza pierderile pe mai mulţi ani iar situaţia lor la nivel de lichidităţi este bună, avertiza Azarchs.
Problemele nu se vor limita probabil doar la SUA, mai ales că băncile din întreaga lume au acordat credite pentru proprietăţi comerciale americane. Cel mai recent exemplu îl reprezintă trecerea la pierderi de către Deutsche Bank a unor credite în valoare de peste jumătate de miliard de euro pentru cazinouri şi hoteluri în Las Vegas.
Totodată, nu este încă clar cât de mare este riscul indirect care dormitează în registrele contabile ale băncilor din afara Americii. La recenta criză subprime, europenii au avut de furcă nu cu acordarea de credite în SUA ci cu contractarea de obligaţiuni acoperite cu împrumuturi americane.
Însă şi pieţele de proprietăţi comerciale din afara SUA prezintă simptome de criză. Astfel, analiştii sunt de părere că băncile spaniole sunt ameninţate de pierderi masive la nivel de rambursări iar Banca centrală a Angliei avertiza şi ea recent că, din cauza problemelor cu proprietăţile comerciale, s-ar putea ajunge la un al doilea val de nerambursări.
sursa http://www.financiarul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one