Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Moment istoric: rata la bancă este mai mică decât chiria. Care este explicaţia?

Autor: Alexandru Urzică
Publicat: 17 Martie 2010
Vizionari: 885;

Pentru prima oară în istoria pieţei imobiliare româneşti, chiria este mai mare decât rata la bancă. Dintr-un calcul realizat de capital.ro pe baza informaţiilor furnizate de portalul AnunturiParticulari.ro, rezultă că rata în cazul achiziţiei unei garsoniere vechi prin programul „Prima Casă“, în Bucureşti, este de 215 euro/lună, în timp ce chiria medie pentru acelaşi tip de imobil este de 266 euro/lună. În cazul unui apartament vechi cu două camere din Bucureşti, rata lunară, la achiziţia prin „Prima Casă“, este de 340 euro, în comparaţie cu 364 euro, cât este chiria medie lunară.

Există două explicaţii ale acestui fenomen. Dacă se compară tranzacţiile realizate prin „Prima Casă“ la nivelul Bucureştiului, adică în jur de 5.500 pe an, cu numărul de tranzacţii de închiriere care se ridică la circa 8-10% din portofoliul de 800.000 de locuinţe existente, adică 70-80.000 pe an, rezultă că numărul achiziţiilor prin „Prima Casă“ reprezintă circa 8% din totalul tranzacţiilor de închiriere.

„În aceste condiţii, cei care au locuinţe închiriate se gândesc că piaţa nu are cum să fie influenţată de programul «Prima Casă», deci menţin nivelul chiriei. Pe de altă parte, sunt cei care au achiziţionat în perioada de vîrf a pieţei, iar acum închiriază proprietatea şi trebuie să menţină chiria la un anumit nivel, pentru a-şi amortiza investiţia. Este pentru prima oară când rata este mai mică decât chiria, pentru că e şi prima criză prin care trecem. După 1990 a mai fost un singur val, în 1997-1998, dar atunci preţurile au stagnat. Nu a fost niciodată o scădere“, a declarat pentru capital.ro Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact.


Urmează renegocierile de chirii

Curba de scădere a chiriilor vine după cea a preţurilor, asta pentru că avem o piaţă a proprietarilor care încă fac regulile şi lasă greu din chirie, consideră Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena.

Potrivit acestuia, mai este loc de scădere în ceea ce priveşte chiriile, pentru că încă nu au început renegocierile. „Până acum au fost doar nişte încercări timide de renegociere. Dar, chiar dacă rata e mai mică decât chiria, trebuie ştiut faptul că sub 7% din populaţia activă a României se poate califica la un credit, motiv pentru care chiria rămâne în continuare singura variantă pentru majoritatea“, a menţionat Bejan.

El consideră că statul nu trebuie să facă diferenţă între cele două segmente de piaţă şi ar trebui să facă investiţii şi în zona locuinţelor destinate închirierii.

Echilibru între chirie şi rată

Unii jucători din piaţă sunt de părere că raportul dintre cele două variabile ar trebui să fie echilibrat, pentru a avea alternative.

„Într-un fel e bine ca rata să fie mai mică, pentru că stimulează achiziţia. În mod normal rata şi chiria ar trebui să fie aproximativ egale. Oricum din câte ştiu eu chiria are tendinţe de scădere, deci se va regla acest decalaj. Sunt sceptic însă cu privire la aceste informaţii, deoarece apartamentele ce au început să se închirieze de la jumătatea anului trecut sunt la preţuri mult mai bune. În plus, se ştie că preţul cerut de proprietar este de multe ori ajustat cu 10-20% prin negociere. Astfel e posibil ca cele două variabile să se fi echilibrat deja“, a explicat Ionuţ Negoiţă, unul din proprietarii grupului de firme din domeniul construcţiilor Pro Confort.

El consideră că pentru cei care pot dovedi venituri şi au planuri pe termen lung în Bucureşti este mai bine să apeleze la un credit, iar cei care nu pot face dovada veniturilor sau nu vor să stea mai mult în Bucureşti, apelează la chirie.
http://www.capital.ro
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one