Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Lovitură sub centură pentru patroni şi PFA-uri: CAS la dividende sau la venitul integral

Lovitură sub centură pentru patroni şi PFA-uri: CAS la dividende sau la venitul integral
Autor: Raluca Barbuneanu
Publicat: 26 Ianuarie 2010
Vizionari: 8789;

După ce a nenorocit 130.000 de IMM-uri cu forferarul în 2009, guvernul pune biruri mai mari şi pe PFA-uri. Românii care şi-au creat PFA-uri pentru a-şi încasa banii riscă CAS-uri majorate, potrivit proiectului privind sistemul unitar de pensii publice, iar cei care au firme vor plăti CAS pe dividende.

Deşi membri guvernului şi chiar preşedintele şi-au promovat legea pensiilor ca un document care va elimina drepturile unor clase privilegiate din sectorul bugetar – de la militari, la magistraţi şi parlamentari –, în realitate victimele par să fie tot cei din sectorul privat.

Guvernul a pregătit o dublă lovitură. Prin noul proiect al legii pensiilor, contribuţiile datorate de PFA-uri se majorează substanţial, iar statul îşi bagă mâna şi-n buzunarul celor care încasează dividende.

PFA: contribuţii pe întregul venit

În cazul PFA-urilor, până acum se putea opta asupra sumei asigurate. De cele mai multe ori se plăteau contribuţii la salariul minim pe economie. Dările mai mici se reflectau şi în nivelul drepturilor pe care le aveau la pensionare, deci nu se întâmpla ca în cazul celor cu pensii speciale, cărora statul le plătea sute de milioane de lei fără să fi contribuit cu nimic la sistem.

De la top manageri din multinaţionale, la taximetrişti, la agricultori sau vânzători în piaţă, sute de mii de români şi-au creat PFA-uri ca vehicule pentru încasarea veniturilor. Registrul Comerţului are în evidenţă peste 538.000 de înregistrări de PFA-uri. Acum însă, casele de pensii vor trage cu ochiul la datele de la Fisc şi vor stabili impozite pe baza veniturilor reale.

Noul proiect al legii pensiilor, publicat pe site-ul ministerului muncii şi pe care-l puteţi downloada de aici, prevede că sumele declarate lunar la casa de pensii se vor regulariza anual cu sumele declarate la Fisc, iar dacă diferenţele de venit depăşesc 10%, contribuabilului i se vor calcula obligaţii suplimentare.

„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi care, anual, se regularizează pe baza declaraţiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă diferenţa dintre veniturile realizate şi cele declarate este mai mare de 10%”, se arată la articolul 11, aliniatul (2) din proiectul de lege.

La articolul 6 din proiectul de lege se stabilesc şi categoriile de persoane fizice care sunt asigurate. Singurii care scapă de plata contribuţiilor sunt cei care au venituri din drepturi de autor, dar au şi salariu pe carte de muncă. Pentru 2010 este suficient ca un PFA să aibă venituri brute de 7.320 de lei în tot anul pentru a intra automat în sfera contributorilor. Lunar, s-ar traduce prin venituri de 610 lei, sub salariul minim pe economie din sectorul public - de 705 lei.

Potrivit proiectului de lege, „în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
- persoanele care si care se află in una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăsoare activităţi independente;
e) persoane angajate in instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) persoane care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare;
g) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale. Prevederile se găsesc la articolul şase, aliniatul (1), punctul (IV) la articolul din lege.

CAS pe dividende!

Veniturile obţinute de cei care deţin părţi sociale la companii nu scapă nici ele de birurile la stat, pentru a acoperi găurile din sistemul de pensii.

Proiectul legii pensiilor prevede că sunt asiguraţi obligatoriu cei care obţin venituri şi se află în situaţia de „asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari”.

Formularea din actul normativ - „venit brut” - acoperă atât veniturile din dividende, cât şi cele din cesiunea părţilor sociale sau lichidare.

O formulare identică există şi în legea actuală a pensiilor (19/2000): articolul 5 (1), punctul IV prevede că sunt asigurate obligatoriu persoanele care se află în situaţia de a deţine părţi sociale. Însă legea veche a pensiilor conţinea şi un articol prin care se preciza că sunt exceptaţi de la plata contribuţiilor pe CAS cei care contribuie deja la sistem pe alte venituri, cum ar fi cele salariale. Excepţia a dispărut însă din noul proiect de lege, prin urmare toţi antreprenorii care vor să scoată profit de pe urma firmelor sunt taxaţi.

Alte puncte slabe

Legea are şi alte puncte slabe: de exemplu cum va fi stabilită vârsta de pensionare în cazul unui PFA? Sau care este stagiul de contribuţie al unui acţionar la o firmă care are profit un an din trei.

În plus, până acum, cotele datorate de angajaţi şi angajatori erau stabilite anual prin legea bugetului asigurărilor sociale. Potrivit proiectului, acestea vor fi cuprinse în legea pensiilor. Însă legea omite tocmai contribuţiile datorate de PFA-uri şi alte categorii care au venituri din profesii independente, care, pentru 2009 de exemplu, sunt de 29,5%, mai mici decât contribuţiile normale datorate de angajaţi plus angajatori (de 31,3%).
sursa http://www.capital.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one