Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Cum se vor recalcula pensiile de lux?

7 iulie 2010


Pensiile speciale, cuvenite sau aflate in plata, se vor recalcula prin determinarea punctajului mediu anual prevazut de Legea nr. 19/2000, potrivit unui proiect de HG elaborat de Ministerul Muncii.


Proiectul de Hotarare privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii prevazute la art.1 lit. c)- h) Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, acordate in baza unor legi speciale prevede recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale aflate in plata la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii.

Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat cu valoarea punctului de pensie.

In cazul persoanelor carora, la data acordarii pensiei speciale, li s-a calculat si punctaj mediu anual in sistemul public, conform legii, li se atribuie acest punctaj mediu anual in cadrul procesului de recalculare si, implicit, li se acorda cuantumul corespunzator pensiei din sistemul public.

De asemenea, pensiile speciale care, conform legii speciale in baza carora au fost stabilite, au regimul unei pensii anticipate sau anticipate partiale si pentru care, la data acordarii acestora, s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, devin pensii pentru limita de varsta si se recalculeaza in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000, respectiv prin eliminarea diminuarii, dupa caz, precum si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

Totodata, proiectul prevede ca, in situatia persoanelor carora, la data acordarii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public intrucat nu erau indeplinite conditiile de varsta si/sau de stagiu de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000, recalcularea se efectueaza considerandu-se a fi indeplinite aceste conditii.

Recalcularea pensiilor de lux se va face pe baza documentelor existente in dosarele de pensii.

Conform actului normativ elaborat de Ministerul Muncii, la calculul punctajului mediu anual se va utiliza:
a) stagiul complet de cotizare, in functie de data nasterii;
b) stagiile de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000;
c) stagiile totale de cotizare necesare prevazute de Legea nr. 19/2000.

In acelasi timp, daca s-au avut in vedere perioade realizate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public, punctajul mediu anual se va calcula tinand cont de acestea, asa cum se prevede in Legea nr. 19/2000.

Recalcularea pensiilor de invaliditate

In proiectul de act normativ se prevede recalcularea pensiilor de invaliditate stabilite doar in baza unor legi cu caracter special si pentru care nu s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000.

Astfel, stagiul potential se va determina respectandu-se Legea nr.19/2000.

Prin urmare, la stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate.

Conform proiectului de act normativ, daca stagiul de cotizare realizat este mai mic decat jumatate din stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, atunci stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.

Totodata, data ivirii invaliditatii va fi considerata cea prevazuta in decizia medicala initiala de incadrare in grad de invaliditate.

Recalcularea pensiilor de urmas

Pensiile de urmas stabilite in conditiile legii speciale se vor reclacula, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta, recalculata conform prevederilor proiectului de HG;
b) pensia de invaliditate gradul I, recalculata conform prevederilor prezentei hotarari, in cazul in care, la data decesului, sustinatorul era beneficiarul unei pensii de invaliditate de orice grad;
c) pensia de invaliditate gradul I, stabilita conform Legii nr. 19/2000, considerandu-se indeplinite conditiile de acordare ale acestei categorii de pensie, in cazul pensiilor de urmas stabilite conform prevederilor art. 68 alin. (10) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pensiile recalculate se vor supune reglementarilor in vigoare privind pensiile publice, fiind suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Prevederile HG se vor aplica si persoanelor ale caror drepturi de pensii de serviciu se stabilesc incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ.

In acest sens, casele teritoriale de pensii vor emite atat decizia de pensie de serviciu in baza legii speciale, cat si decizia de recalculare a acesteia.

Potrivit notei de fundamentare, o estimare a Bancii Mondiale arata ca, la nivelul anului 2050, deficitul creat de cheltuielile cu pensiile din PIB, prin pastrarea sistemului actual, va ajunge la cca.12% .

In prezent, in Romania, varsta medie reala de pensionare este mult prea scazuta, aceasta fiind de 54 ani si 7 luni, fata de varstele standard de pensionare cerute de legislatia in vigoare in ianuarie 2010, de 58 ani si 9 luni pentru femei, respectiv 63 ani si 9 luni pentru barbati. Una dintre cauzele esentiale ale reducerii varstei standard de pensionare o reprezinta varstele mult mai reduse practicate de actualele sisteme de pensii speciale, cum ar fi 50 de ani pentru personalul navigant din aviatia civila, 60 de ani pentru personalul auxiliar din tribunale si curti de apel

Va prezentam ca fisier atasat proiectul de HG.
Vezi cele 7 comentarii!
sursa :http://www.avocatnet.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one