Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în cinci ani, peste puterea

19 mai 2010

Cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici s-au dublat în ultimii cinci ani, mult peste creşterea economiei, bugetele de personal ale instituţiilor publice majorându-se în medie cu 2,7% chiar şi în 2009, când economia s-a contractat cu 7,1%, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar, preluată de Mediafax.


"Cele mai mari cheltuieli cu personalul le are Ministerul Administraţiei şi Internelor, de 1,38 miliarde de euro, în timp ce pentru salariile medicilor şi profesorilor sunt alocaţi 680 de milioane de euro. Analiştii spun că guvernanţii ar fi trebuit să adopte o politică salarială mai prudentă în anii de creştere economică, dar că există domenii - cum este cel sanitar sau sistemul de învăţământ - unde creşterea salariilor a fost justificată. ZF a avertizat din 2005 încoace constant asupra anomaliei creşterii salariilor bugetarilor, total ruptă de evoluţia economiei", se arată în articol.

Cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici au ajuns anul trecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3 miliarde de lei (5,9 mld. euro) în 2005, ceea ce înseamnă o creştere anuală medie de aproximativ 22%, mult peste avansul economiei, arată datele Ministerului de Finanţe.

Între 2005 şi 2008, Produsul Intern Brut a avut o creştere medie anuală reală, adică fără inflaţie, de 6,5%. Chiar şi în 2008, când economia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul din instituţiile de stat au crescut cu circa 2,7%.

"Era nevoie de o politică salarială mai prudentă din partea Guvernului, având în vedere că această creştere a cheltuielilor a fost necorelată cu avansul economic. Unele creşteri de cheltuieli au avut justificare, cum au fost cele din sănătate şi parţial cele din educaţie, dar creşterea numărului funcţionarilor publici şi a salariilor acestora nu a avut nicio justificare", apreciază Dragoş Cabat, managing partner la Financial View.

Numărul funcţionarilor publici a crescut de la 160.000 la începutul lui 2005 la peste 230.000 anul trecut, ceea ce înseamnă un avans de 45%. Abia la începutul acestui an, Guvernul a reuşit să aducă numărul salariaţilor din administraţia publică sub 230.000 de persoane.

În primul trimestru, cheltuielile de personal au scăzut cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 11,8 miliarde de lei (2,9 mld. euro), în condiţiile în care Executivul se află sub presiunea condiţiilor de reducere a deficitului bugetar impuse de Fondul Monetar Internaţional.

În ultimii cinci ani, cea mai mare creştere a cheltuielilor cu salariile, de 290%, a fost consemnată în cazul Ministerului Agriculturii, unde cheltuielile de personal au urcat de la 31,5 milioane de euro la 125 de milioane de euro.

Cele mai mari cheltuieli cu salariile sunt înregistrate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, acestea ajungând anul trecut la 1,38 miliarde de euro faţă de 480 de milioane de euro în 2005.

Ministerele Muncii şi Justiţiei şi-au dublat cheltuielile cu salariile în ultimii cinci ani, până la 22,9 milioane de euro respectiv 219 milioane de euro, în timp ce la Educaţie sumele cheltuite cu personalul au crescut de patru ori.

Şi bugetul de salarii al Administraţiei Prezidenţiale s-a dublat în acest interval, până la 3,2 milioane de euro.

Salariul mediu net în administraţia publică şi apărare ajungea în martie la 2.200 de lei, cu aproape 700 de lei peste nivelul salariului mediu net în economie. Diferenţa dintre salariul mediu net câştigat de funcţionari şi salariul mediu net din economie a crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu.

Fostul ministru de finanţe în Guvernul Tăriceanu, Varujan Vosganian, declara recent pentru ZF că cifrele privind salariile în instituţiile de stat sunt deformate statistic având în vedere că majoritatea funcţionarilor au studii superioare, iar salariile diplomaţilor, înalţilor funcţionari publici şi ale magistraţilor trag în sus media salariului net. Fostul ministru nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

În cazul Ministerului Economiei şi al Cancelariei Primului-Ministru fondurile de salarii s-au redus anul trecut cu 38%, respectiv 54% faţă de 2005.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să desfiinţeze circa 9.000 de posturi prin reorganizarea agenţiilor din subordinea sa, dar cifra nu a fost atinsă până în prezent.
sursa http://www.romanialibera.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one