Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

Mărturisirea unui lunetist profesionist: „cåt e creierul mic, atåta e şi ţinta“

13-martie-2010

Scris de Ana Maria Bujor
Chiar dacă nu-i vedem pentru că nu stau în lumina reflectoarelor şi nici nu le place să se afişeze, sniperii, adică lunetiştii noştri, sunt profesioniştii care veghează la siguranţa demnitarilor romåni şi a celor care ne vizitează ţara. Avånd în vedere că ei fac parte din trupele speciale, acţiunea lor nu se limitează numai la demnitari, deoarece sunt solicitaţi la foarte multe misiuni unde este nevoie de ei. Unul dintre aceşti profesionişti este subinspectorul Gheorghe Mitran, sub a cărui comandă se află cei şapte lunetişti care fac parte din Serviciul Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Romåne. Deoarece la noi nu există o şcoală pentru o asemenea specializare, el, împreună cu şeful său, comandantul unităţii, Teodor Stanca, au fost pionerii acestei meserii. „La început o făceam după ureche, neprofesionist. Prima oară cånd am mers la concurs, făcusem anterior în ţară un antrenament în poligon cu armele şi am tras de dimineaţă pånă seara cu o hårtie långă noi pe care notam cåt e våntul, cum e soarele şi care e traiectoria glonţului în funcţie de cele două. Am şi acum hårtiile ca amintire. După ce am ajuns la locul desfăşurării competiţiei, ne-am integrat şi noi în această familie mai mare a lunetiştilor, oamenii sunt foarte deschişi, noi suntem mai reticenţi. Şi cånd au văzut cu ce muniţie am venit şi ce arme, au început să ne arate cam cum se trage şi cum se face. La concursul respectiv, a fost dezastru, am ieşit undeva pe locul 70 în 2004“, ne-a declarat expertul. Ulterior, la numai doi ani de la acel concurs, echipa Romåniei, formată din aceiaşi doi componenţi, subinspectorul Mitran şi comandatul său, au cåştigat locul 5, deci evoluţia a fost notabilă.

Ce trebuie să ştie un lunetist?

Lunetistul trebuie în primul rånd să înveţe să simtă ce e în jurul lui şi apoi să folosească programul balistic, potrivit specialistului. În acest program, lunetistul trebuie să ştie în ce fel influenţează presiunea atmosferică traiectoria glonţului, apoi se impune să afle cåt de rarefiat sau cåt de dens e aerul. „Trebuie ţinut cont şi de vånt, care poate bătea din lateral, din patru direcţii diferite,våntul din faţă şi spate influenţează foarte puţin traiectoria glonţului. Apoi, dacă plouă, traiectoria poate fi schimbată. De exemplu, dacă plouă torenţial la o distanţă de 100 de metri îţi poate schimba traiectoria cu 10 cm. Trebuie ţinut cont şi de unghiul de tragere. De regulă se trage de sus în jos. La un unghi de 60 de grade şi la o distanţă de 200 de metri, distanţa reală e de vreo 100 de metri. Atunci calculele trebuie făcute exact. Ele pot fi realizate prin intermediul programului balistic în care introduci toate datele. Însă noi avem pentru fiecare tip de glonţ programul lui balistic şi lucrăm momentan cu cinci astfel de gloanţe şi două tipuri de arme“, a precizat subinspectorul. Acesta a adăugat că un lunetist nu stă de unul singur la påndă, ci este însoţit de un alt coleg, tot lunetist, care este observator. Astfel, cel care are arma în månă nu trebuie să stea tot timpul cu ochii în obiectiv, deoarece, potrivit expertului, acest fapt i-ar putea înceţoşa vederea şi dacă ar fi nevoit să tragă nu ar mai vedea ţinta. Cu toate acestea, un lunetist va rezista în misiune cåt este nevoie, după cum a precizat specialistul. De exemplu, în misiunea de la Borşa, unde se încerca prinderea unui infractor care se ascundea de poliţie, au fost implicaţi şi doi lunetişti care au fost solicitaţi timp de 10 zile, fără program fix.

Fac antrenamente în clădiri aproape dărâmate pentru că nu au poligon

Un poligon de tragere special pentru lunetişti este cam tot ce le lipseşte acestora. Potrivit expertului, ei au arme, muniţie, voinţă, dăruire, însă le lipseşte baza materială. „Deci nu avem unde să tragem. Poligonul de la jandarmi, spre exemplu, are 80 de metri, e prea mic şi nu-mi permit tot timpul să trag acolo, pentru că e închis, deci e numai pentru pistoale. Singurul poligon care a rămas e Iosif Sårbu, care are 150 de metri, însă şi acesta e mic. Pentru un lunetist, poligonul în care ar trebui să se antreneze ar trebui să aibă cam o mie de metri. Noi, ca să facem pregătire, trebuie să ne aşteptăm råndul la poligonul armatei. Însă nici armata nu prea mai are poligoane. Iar singurul poligon pe care l-am găsit şi care să ne ajute pe noi şi să satisfacă anumite cerinţe e cel de la Miercurea Ciuc şi ne e greu să deplasăm opt oameni într-o săptămånă“. Cu toate acestea, ei se antrenează, e adevărat că în general, pe unde pot. Uneori merg şi în clădiri care nu sunt dezafectate, vorbesc cu proprietarul, fac un protocol de colaborare şi lucrează acolo, pånă cånd edificiul este våndut. „Într-un fel e bine, deoarece se schimbă locul, se schimbă şi condiţiile, astfel că de fiecare dată e ceva nou în atrenament, dar e greu de găsit. Iar în momentul de faţă nu avem un astfel de loc. Am avut unul, dar s-a dărâmat“, a precizat subinspectorul.

Patru oameni din Acvila sunt sniperi în Poliţie

ATLAS este o comunitate a forţelor europene de intervenţie în situaţii de criză din care fac parte şi lunetiştii noştri şi la care era afiliată şi unitatea trupelor speciale ale Jandarmeriei, Acvila. Ulterior după desfiinţarea Acvila, patru dintre cei care făceau parte din această unitate au fost cooptaţi de subinspectorul Gheorghe Mitran, care a precizat că, după părerea sa, cei patru sunt cei mai buni din fosta Acvila. Subinspectorul a mai adăugat că în principiu în ATLAS sunt cåte două structuri ale Poliţiei din fiecare ţară. Momentan, de la noi a rămas numai S.I.A.S. din care fac parte lunetiştii. Intrarea în ATLAS a fost una de bun augur mai ales pentru lunetişti, deoarece au reuşit să înveţe de la cei cu mai multă experienţă cum se organizeze.

Ei sunt cei care anihilează ţinta

Sniperul militar este cel care poate să rănească ţinta şi să o scoată din luptă prin rănire, însă sniperul poliţist trebuie să o scoată de tot, a precizat specialistul, care a adăugat că, la o distanţă de 1000 de metri, lunetisul poliţist nu va trage. „La militari, din cauza faptului că ei trag de la distanţe mult mai mari, ţinta e pieptul... tot pieptul. La sniperul poliţist ţinta rănită nu mai trebuie să aibă reacţii. Adică să fie inertă. Dacă ameninţă pe cineva să nu mai poată trage. Sunt anumite zone unde trebuie să loveşti, iar una dintre ele e centrul de echilibru din creierul mic. Deci cåt e creierul mic, atåta e şi ţinta. În momentul în care suntem puşi în astfel de situaţii, trebuie să-i vedem poziţia capului şi să apreciem cam pe unde putem să tragem“, a declarat subinspectorul.
sursa http://www.curentul.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one