Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
În Evanghelia după Ioan, citim cum Iisus spune: "Lucraţi, nu pentru mîncarea cea pieritoare, ci pentru mîncarea ce rămîne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului".

Iisus foloseşte comparaţia cu hrana pentru a face să se înţeleagă ce aduce el omenirii. Sînt două feluri de viaţă şi două feluri de hrană: hrana pentru trup, care dă o "viaţă muritoare"... şi hrana pentru suflet, venită din cer, care dă "viaţa veşnică".

Creat de Dumnezeu şi făcut pentru Dumnezeu, omului îi este foame şi sete de Dumnezeu. Nimic în afară de Dumnezeu nu‑l poate satisface pe deplin. Toate felurile de hrană pămîntească lasă fiinţa umană nesăturată. Iisus nu ne invită să dispreţuim "pîinea de toate zilele", ci să dorim şi "pîinea vieţii veşnice".

Iisus nu ne cere să devenim leneşi în "munca" necesară pentru viaţa cetăţii umane însă ar vrea să "lucrăm" cu aceeaşi ardoare pentru a căuta o viaţă care nu va fi muritoare! Spre deosebire de Buddha, Iisus nu invită să suprimăm dorinţele noastre, ci, dimpotrivă, să le amplificăm; nu vă mulţumiţi să doriţi fărîma de viaţă trecătoare, care este a voastră în mod natural, ci mergeţi pînă acolo încît să doriţi o viaţă veşnică şi faceţi ce trebuie pentru aceasta, ca să o trăiţi încă de pe acum!

Preot Cornel Cadar
sursa http://www.evenimentul.ro/
 

De prin presa adunate ( da clik meniu) - 16 - AUGUST - 2010 ARHIVA-CONTINUARE PE - www.selectiipresa1marian.webgarden.ro

 
 

O afacere secretă pe bani publici

14 iunie 2010

de GEORGE LACATUS 795 VIZUALIZARI | COMENTARII 0
Reabilitarea termică a blocurilor din Capitală, o afacere de sute de milioane de euro, e ţinută la secret de primăriile de sector. Acestea refuză să ofere detalii cu privire la costurile concrete ale lucrărilor. R.L. a identificat o firmă care în sectorul 1 percepe 93 euro/mp, iar în sectorul 6 doar 78 euro/mp.
După primul an de anvelopare a blocurilor, în Capitală se observă discrepanţe uriaşe în cuantumul contractelor încheiate pentru acelaşi serviciu. Prin găsirea unui subterfugiu, primăriile sectoarelor 1 şi 2 au reuşit să fenteze legea şi astfel să aibă cele mai mari preţuri pe metrul pătrat de bloc anvelopat. Teoretic, costurile anvelopării blocurilor au fost stabilite prin OUG nr. 18/2009. Acestea erau împărţite astfel: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - 50%, primăriile - 30%, iar asociaţiile de proprietari - 20%. După ce au văzut că asociaţiile de proprietari se mişcă greu cu adunatul banilor, conducerile primăriilor sectoarelor 1 şi 2 au decis ca partea asociaţiilor de proprietari să fie plătită de la bugetul local. În Bucureşti, doar în sectorul 6 locatarii îşi plătesc partea lor de contribuţie, lucru care a făcut ca doar 27 de blocuri să fie reabilitate. În sectoarele 1 şi 2 au fost anvelopate 82 de blocuri, respectiv 120.

Tehnologica Radion, 
campioană la contracte

Toată afacerea se desfăşoară la primării. Ele se ocupă de auditul energetic al blocurilor, procedură care determină soluţia tehnică şi costurile necesare pentru anveloparea blocurilor. În funcţie de acestea se alcătuiesc caietele de sarcini ale licitaţiilor, care de la un sector la altul al Capitalei diferă grosolan. România Liberă a identificat o firmă care anvelopează blocuri în două sectoare diferite ale Capitalei, cu o diferenţă de preţ de 15%. Preţul mai mic este în sectorul unde asociaţiile de proprietari bagă mâna în buzunarul propriu. Preţurile de huzur sunt acolo unde primăriile nu dau socoteală locatarilor. SC Tehnologica Radion SRL anvelopează termic blocurile din sectorul 1 la un preţ mediu de 93 de euro metrul pătrat. Aceeaşi firmă execută acelaşi serviciu în sectorul 6, la un preţ de 78 euro metrul pătrat, cu 15 euro mai puţin pe metrul pătrat.

Primăria Sectorului 1: „Nu putem să vă dăm aceste informaţii"

Cum este posibil ca aceeaşi firmă care execută acelaşi serviciu să perceapă într-un sector un preţ mai mare cu 15%? „Preţul a fost stabilit în urma unui audit energetic. Costurile de reabilitare termică diferă în funcţie de tipul blocului, anul construcţiei, suprafaţa desfăşurată a imobilului, diagnoza auditorului energetic şi soluţiile prezentate de proiectant", ne-a explicat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. După ce România Liberă a cerut devizul de lucrări al unui bloc reabilitat termic, pentru a vedea ce lucrări au fost executate şi cât au costat acestea, reprezentanţii Primăriei sectorului 1 ne-au refuzat. „Nu putem să vă dăm aceste informaţii. Cei care ar trebui să vă facă răspunsul sunt prinşi în procedurile altor licitaţii. Oricum, lucrurile la noi sunt în regulă, avem şase instituţii de control pe cap", ne-a declarat Alexandru Ichim. La sectorul 2, purtătorul de cuvânt Anatol Albu a refuzat şi el să ne pună la dispoziţie un deviz de lucrări. Interesant e faptul că de la nici una dintre primării nu am primit un refuz în scris. De la biroul de presă am fost direcţionaţi către cei doi purtători de cuvânt.

„Refuzul e flagrant 
împotriva legii"

Elena Iorga, director de programe în cadrul Institutului de Politici Publice, consideră că refuzul primăriilor sectoarelor 1 şi 2 de a ne furniza informaţii de interes public este ilegal. „Un asemenea răspuns e un flagrant împotriva Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Informaţiile cerute de ziarul dumneavoastră sunt de interes public, pentru că în joc sunt cheltuiţi bani publici. Argumentul care v-a fost oferit nu e valabil", consideră Elena Iorga. De aceeaşi părere este şi Georgiana Iorgulescu, directoarea executivă a Centrului de Resurse Juridice: „Legea îi obligă să vă răspundă. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Informaţiile cerute sunt de interes public, iar pentru refuzul oferit îi puteţi da în judecată".

În sectorul 1 s-au cheltuit 
până acum 12 milioane de euro

În 2009, Primăria Sectorului 1 a cheltuit peste 47 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 82 de blocuri. Pentru 2010, aceeaşi primărie a alocat 70.000.000 de lei pentru anveloparea a 100 de blocuri. Până în prezent, Primăria sectorului 1 a cheltuit 12 milioane de euro, iar anul acesta va mai plăti încă 17,5 milioane de euro. În sectorul 2, s-au cheltuit până în prezent pe reabilitarea termică a blocurilor 76,5 milioane de lei, adică 19,1 milioane de euro. Licitaţia a fost câştigată de 9 firme.


Sector 6: Licitaţie restrânsă accelerată
Primăria Sectorului 6 a demarat procedurile alegerii firmei care să reabiliteze termic blocurile pe 30 mai 2009. Procedura a fost licitaţie restrânsă accelerată, la care a participat consorţiul de firme SC Tehnologica Radion SRL şi SC Erbaşu SA. Ele au încasat până acum 17 milioane de lei, adică 4,2 milioane de euro. Suma reprezintă doar 30% din preţul total al lucrărilor.

Sector 3: Nu a oferit 
nici o informaţie
Demersurile R.L. de a obţine detalii despre costurile izolării termice a blocului s-au lovit de un zid de tăcere. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 nu au oferit României Libere nici o informaţie cu privire la anveloparea blocurilor din sector. În ciuda cererilor făcute în baza Legii nr.544/2001 şi a diligenţelor făcute pe lângă primăria sectorului 3.
sursa :http://www.romanialibera.ro/
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one